Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norilsko merui pareikšti kaltinimai dėl nesugebėjimo suvaldyti degalų išsiliejimo Arktyje

Arktyje esančio Rusijos Norilsko miesto merui pareikšti kaltinimai aplaidumu dėl jo atsako į degalų išsiliejimą, per kurį tūkstančiai tonų dyzelino užteršė vietos vandens telkinius, ketvirtadienį pranešė tyrėjai.
Norilske į upę išsilieję naftos produktai
Norilske į upę išsilieję naftos produktai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos tyrimų komitetas savo pareiškime nurodė, kad Rinatas Achmetčinas neįvykdė savo pareigos suvaldyti išsiliejimą, kuris, aplinkosaugininkų teigimu, yra didžiausias kada nors įvykęs Arktyje.

Incidentas įvyko gegužės 29 dieną, pratrūkus dyzelino rezervuarui Rusijos kasybos konglomerato „Nornikel“ patronuojamosios bendrovės NTEK šiluminėje elektrinėje už Šiaurės poliaračio esančiame Norilske.

Didžioji dalis degalų nutekėjo į upes ir ežerus, kur susiformavo tokios didelės raudonos dėmės, kad jas galima pamatyti iš kosmoso. Valymo darbai gali užtrukti ne vienus metus ir atsieis „Nornikel“ apie 130 mln. eurų.

Tyrimų komitetas, pagrindinė Rusijos federalinių tyrimų agentūra, pažymėjo, kad sužinojęs apie išsiliejimą R.Achmetčinas „nesiėmė tinkamų priemonių, kad sureaguotų į nepaprastąją situaciją ir išspręstų jos padarinius“.

Pasak tyrėjų, jis nesugebėjo organizuoti tinkamo atsako į ekologijos katastrofą ir išsiliejusių degalų stebėjimo, taip pat koordinuoti vietos tarnybų pastangų.

Nuo 2017 metų rugsėjo Norilskui vadovaujančiam 55-erių R.Achmetčinui nuteisimo atveju grėstų iki šešių mėnesių laisvės atėmimo.

Keli gamyklos darbuotojai taip pat buvo sulaikyti dėl išsiliejimo, kurį, pasak žaliųjų aktyvistų organizacijos „Greenpeace“ Rusijos skyriaus, galima palyginti su 1989 metais prie Aliaskos krantų įvykusia „Exxon Valdez“ katastrofa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius