Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 10 /23:07

Diversija Baltijos jūroje: pažeistas dujotiekis, telekomunikacijų kabelis, bet sprogmenų versija kol kas atmetama

Norvegijos seismologijos institutas NORSAR antradienį pranešė, kad šeštadienio vakarą Baltijos jūroje tarp Suomijos ir Estijos užfiksavo tikėtiną sprogimą, o vėliau buvo aptiktas dujotiekio nuotėkis. Taip pat pažeistas telekomunikacijų kabelis. Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna ir gynybos ministras Hanno Pevkuras mano, kad dujotiekis „Balticconnector“ greičiausiai pažeistas dėl kažkieno kito veiksmų. Bet duomenys nerodo, kad buvo panaudoti sprogmenys.
AFP-Scanpix nuotr.
Norvegijos seismologijos institutas NORSAR antradienį pranešė, kad šeštadienio vakarą Baltijos jūroje tarp Suomijos ir Estijos užfiksavo tikėtiną sprogimą

Suomijos prezidentas: „Padaryta dėl išorės veiksmų“

„NORSAR 2023 metų spalio 8 dieną 1 val. 20 min. vietos (ir Lietuvos) laiku Suomijos Baltijos jūros pakrantėje užfiksavo tikėtiną sprogimą“, – savo interneto svetainėje rašė nepriklausomas institutas.

Sekmadienį pranešta, kad pažeistas Estiją ir Suomiją jungiantis dujotiekis „Balticconnector“, o antradienį Suomijos prezidentas Saulis Niinisto paskelbė, kad tikėtina, jog žala dujotiekiui „padaryta dėl išorės veiksmų“.

2019 metais nutiestas „Balticconnector“ yra vienintelis dujų importo kanalas į Suomiją be SGD terminalo, kai dėl Maskvos invazijos į Ukrainą 2022-ųjų gegužę buvo sustabdytas importas iš Rusijos.

Suomijos prezidentas Saulis Niinisto antradienį pareiškė, jog tikėtina, kad žala Estiją ir Suomiją jungiančiam dujotiekiui „Balticconnector“ „padaryta dėl išorės veiksmų“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Suomijos prezidentas Saulis Niinisto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Suomijos prezidentas Saulis Niinisto

Nacionalinio tyrimų biuro Tyrimų skyriaus vadovas Timo Kilpelainenas toje pačioje spaudos konferencijoje teigė, kad „nėra jokių požymių, jog atliekant šį veiksmą buvo panaudoti sprogmenys“.

Incidentas įvyko praėjus metams po to, kai „Nord Stream“ dujotiekio vamzdynuose, kurie buvo pagrindinis Rusijos gamtinių dujų eksporto į Vakarų Europą kanalas, įvyko keli povandeniniai sprogimai.

Pasak NORSAR, pastarųjų incidentų mastas buvo daug mažesnis nei 2022 metų rugsėjį „Nord Stream“ įvykusio sprogimo.

Prognozuojama, kad sprogimas įvyko už 20 km į šiaurę nuo Paldiskio uosto Estijoje, nurodė NORSAR, tačiau pridūrė, kad lieka daug neaiškumų dėl sprogimo vietos ir masto.

Institutas teigė, kad šiuo metu atliekama tolesnė informacijos analizė.

Estijos ministrai: duomenys nerodo, kad buvo panaudoti sprogmenys

Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna ir gynybos ministras Hanno Pevkuras mano, kad dujotiekis „Balticconnector“ greičiausiai pažeistas dėl kažkieno kito veiksmų. Duomenų perdavimo kabelio pažeidimo vieta dar nenustatyta.

Apie tai praneša ERR.

„Mūsų matyti kadrai patvirtina, kad žala padaryta kažkokia jėga. Tai nėra kokio nors naro ar nedidelio povandeninio roboto veiksmai – kalbame apie didesnio masto žalą“, – spaudos konferencijoje sakė H.Pevkuras, pridūręs, kad seismologiniai duomenys nerodo, jog buvo panaudoti sprogmenys.

„AFP“/„Scanpix“/Estijos gynybos ministras Hanno Pevkuras
„AFP“/„Scanpix“/Estijos gynybos ministras Hanno Pevkuras

M.Tsahkna sakė, kad žala greičiausiai padaryta dėl žmogaus kaltės ir tai dar vienas ženklas, kad ypatingos svarbos infrastruktūrą reikia atidžiau saugoti. Jis sakė, kad jau žinoma, kokie laivai plaukiojo rajone tuo metu, kai buvo pažeistas vamzdynas, – bent jau tie, kurie neišjungė savo buvimo vietos perdavimo, – tačiau nėra pagrindo sieti incidentą su kokiu nors konkrečiu laivu.

„Postimees Grupp“/„Scanpix“/Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna
„Postimees Grupp“/„Scanpix“/Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna

H.Pevkuras pridūrė, kad duomenų perdavimo kabelio pažeidimo vieta, greičiausiai Estijos ekonominėje zonoje, dar nėra tiksliai žinoma. „Tikriausiai nustatėme vietą, tačiau turime patvirtinti prielaidą. Ji yra dideliame gylyje“, – sakė jis ir pridūrė, kad gylis siekia apie 70 metrų. Pažeista dujotiekio atkarpa eina 60 metrų gylyje, o giliausia jo dalis yra maždaug 100 metrų gylyje.

H.Pevkuras pažymi, kad kol kas negalima tvirtai teigti, jog dujotiekio ir kabelio pažeidimai yra susiję. „Geografiškai tai gana skirtingos vietos, reikia nustatyti, kas stovi už pirmojo ir antrojo įvykio. Tačiau jie (incidentai) yra gana artimi laiko atžvilgiu“, – sakė ministras.

H.Pevkuras pridūrė, kad šie incidentai tikrai bus aptarti trečiadienį vyksiančiame NATO gynybos ministrų susitikime, tačiau kol kas Suomija ir Estija neprašys sąjungininkų pagalbos.

Estijos prezidentas Alaras Karis šiuos įvykius pavadino „labai neraminančiais“.

Galėjo atakuoti Rusija

Pasak leidinio „Iltalehti“ šaltinių, vyriausybė ir Suomijos gynybos pajėgos įtaria, jog dujotiekį galėjo atakuoti Rusija.

Įtarimų dėl galimos Rusijos atakos kilo po to, kai netoli Suomijos krantų buvo pastebėti rusų laivai.

„Tikėtina, kad žala tiek dujotiekiui, tiek telekomunikacijų kabeliui atsirado dėl išorinės veiklos“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė prezidentas S.Niinisto ir pridūrė, kad priežastis dar nėra aiški.

„Taip pat nuolat palaikome ryšį su savo sąjungininkais ir partneriais“, – nurodė S.Niinisto, pridūręs, kad anksčiau antradienį kalbėjosi su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

„NATO yra pasirengusi padėti atlikti tyrimą“, – sakė prezidentas.

Laikinai uždarytas

Suomijos gamtinių dujų operatorius sekmadienį pranešė, kad dėl įtariamo nuotėkio laikinai uždarytas dujotiekis iš Estijos, sustabdant dujų tiekimą per šalies vienintelį likusį dujotiekį, nutraukus importą iš Rusijos.

Suomių „Gasgrid“ nurodė, kad remiantis stebėjimais, kilo įtarimų, kad yra nuotėkis jūriniame dujotiekyje tarp Suomijos ir Estijos“ – per naktį pastebėtas neįprastas slėgio sumažėjimas „Balticconnector“ dujotiekyje, tai dabar tiriama su Estijos partneriu „Elering“.

„Elering“ antradienį sakė, kad kai bus aptikta nuotėkio vieta ir bus aišku, kokio masto žala padaryta, bus galima parengti remonto planus.

Pasak „Gasgrid“, Suomijos gamtinių dujų sistema stabili, esant pakankamai atsargų suskystintų dujų terminale Inkoo uoste.

Po „Balticconnector“ laikino uždarymo dujos Estijos vartotojams tiekiamos iš Latvijos.

2019 metais nutiestas „Balticconnector“ yra vienintelis dujų importo kanalas į Suomiją be SGD terminalo, kai dėl Maskvos invazijos į Ukrainą 2022-ųjų gegužę buvo sustabdytas importas iš Rusijos.

Rusija sustabdė dujų tiekimą, kai Suomija atsisakė mokėti rubliais, įvedus tokią sąlygą „nedraugiškoms šalims“, tarp jų ir Europos Sąjungos narėms, taip bandant apeiti Vakarų finansines sankcijas Rusijos centriniam bankui.

Estijos ir Suomijos tinklus per Baltijos jūrą sujungęs 150 kilometrų ilgio dujotiekis „Balticconnector“, kurio 77 km yra jūroje, pradėjo veikti 2020 metų sausį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius