-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegai balsuoja visuotiniuose rinkimuose, kurių baigtį sunku prognozuoti

Norvegijoje pirmadienį vyksta įtempti visuotiniai rinkimai, kuriuose valdančiajai kairiųjų koalicijai, pabrėžiančiai, kad šalis šiuo metu yra viena labiausiai klestinčių pasaulio ekonomikų, tenka kovoti dėl išlikimo.
Rinkėjų eilė prie balsavimo apylinkės Osle
Rinkėjų eilė prie balsavimo apylinkės Osle / „Scanpix“ nuotr.

Visuomenės nuomonės apklausos prognozuoja įtemptą kovą tarp kairiųjų vyriausybės, kurią sudaro Norvegijos darbo partija ir jos jaunesniosios partnerės – Socialistinė kairioji partija ir Centro partija – bei keturių dešiniosios pakraipos opozicinių partijų, kurios siekia išstumti kairiuosius iš valdžios, bet dar turi sutarti dėl aljanso, kad galėtų perimti vadovavimą.

Nuo 2005 metų valdžioje esantis Darbo partijos ministras pirmininkas Jensas Stoltenbergas rinkimų kampanijos metu akcentavo savo sėkmingą vadovavimą šaliai pasaulinės finansų krizės laikotarpiu, nuo kurios Norvegijos ekonomika beveik nenukentėjo dėl didžiulio valstybinio pensijų fondo, kurį iš esmės sudaro valstybės pajamos už naftą.

Nors daugumos Vakarų valstybių ekonomikos smarkiai nukentėjo nuo ekonomikos krizės, Norvegijoje, kuri užima penktą vietą pasaulyje pagal „juodojo aukso“ eksporto apimtis, recesija truko labai trumpai.Vadinamasis naftos fondas, kurio lėšos investuojamos į tarptautinius vertybinius popierius ir obligacijas ir kuriame kaupiamos lėšos finansuoti socialinės gerovės valstybės poreikius, kai išseks naftos ištekliai, šiuo metu vertinamas 277 mlrd. eurų.

Nors daugumos Vakarų valstybių ekonomikos smarkiai nukentėjo nuo ekonomikos krizės, Norvegijoje, kuri užima penktą vietą pasaulyje pagal „juodojo aukso“ eksporto apimtis, recesija truko labai trumpai, o nedarbo lygis šalyje yra mažiausias Europoje ir siekia vos 3 procentus.

Norvegija, kuri nepriklauso 27 valstybes vienijančiai Europos Sąjungai (ES), o šiam klausimui rinkimų kampanijos metu beveik nebuvo skirta dėmesio, taip pat užima antrą vietą pasaulyje pagal vienam šalies gyventojui tenkančią bendrojo vidaus produkto dalį ir pagal šį rodiklį atsilieka tik nuo Liuksemburgo.

Tačiau norvegams piktinantis, kad visuomenės interesams panaudojama per mažai iš naftos verslo gaunamų pinigų, vyriausybei rimtą iššūkį metė dešiniosios pakraipos opozicija, dominuojama populistinės Pažangos partijos ir jos lyderės Siv Jensen.

Opozicinės partijos pergalės atveju žada mažinti mokesčius ir pradėti privatizavimo programą. Pažangos partija, kurios populiarumas siekia 25 proc., taip pat žadėjo skirti daugiau už naftą gaunamų pajamų finansuoti socialinės gerovės valstybės poreikius bei didinti investicijas į infrastruktūrą.

Praktiniais sumetimais 205-iose iš 430 savivaldybių rinkimai prasidėjo sekmadienį.

„Naujausios apklausos mums palankios, bet aš jaučiu įtampą“, – sakė J.Stoltenbergas, sekmadienį balsuodamas vienoje Oslo mokyklų. Jį citavo naujienų agentūra NTB.

Jei keturioms dešiniosios pakraipos partijoms vis dėlto pavyks laimėti daugumą 169 vietų parlamente, jų lauks nelengva užduoti suformuoti vyriausybę. Dvi centro dešinės pakraipos partijos atsisakė bendradarbiauti su populistais dėl jų antiimigracinių nuostatų.

Apžvalgininkų nuomone, dėl šios priežasties gali būti suformuota mažumos vyriausybė, kuriai vadovautų Konservatorių partijos lyderės 48 metų Ernos Solberg, arba mažumos kabinetas, vadovaujamas J.Stoltenbergo Darbo partijos.

Norvegijoje, kurios parlamentas renkamas ketverių metų kadencijai, mažumos vyriausybės nėra retas atvejis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius