-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegija priims 20 migrantų, atsidūrusių ginčo su Italija centre

Norvegijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį pranešė, kad šalis priims 20 iš nevyriausybinės organizacijos laivo „Ocean Viking“ išgelbėtų migrantų, kurie išsilaipino Prancūzijoje, Italijai neleidus jam įplaukti į savo uostus.
Į Italiją atvykę migrantai
Į Italiją atvykę migrantai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Su Norvegijos vėliava plaukiojantis laivas „Ocean Viking“, kurį valdo Prancūzijos nevyriausybinė organizacija, jūroje netoli Libijos krantų paėmė 234 migrantus, o paskui kelias savaites ieškojo uosto, kuris juos priimtų.

„Ocean Viking“, kelias dienas prašęs leisti jam prisišvartuoti Italijoje, anksčiau šį mėnesį buvo priimtas Prancūzijos Tulono uoste, o Prancūzijos vyriausybė tai pavadino „išskirtiniu“ sprendimu.

Vienas Prancūzijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnas penktadienį pranešė, kad maždaug 40 nepilnamečių buvo perduota socialinei globai, o 189 suaugusieji buvo atvežti į sulaikymo centrą, kad būtų įvertintas jų prieglobsčio prašymų pagrįstumas.

Pareigūnas pridūrė, kad 123 iš suaugusiųjų nepateikė pakankamai įrodymų savo teiginiams pagrįsti, todėl jiems neleista likti šalyje.

Kitus 66 asmenis ketinama perduoti 11 kitų Europos Sąjungos šalių, įskaitant Vokietiją, Suomiją ir Portugaliją, kurios sutiko juos priimti pagal savanorišką programą. Italija siekia, kad ji taptų privaloma visoms ES narėms.

Nors Norvegija nėra ES narė, šeštadienį ji pareiškė, kad priims 20 migrantų.

„Norime pabrėžti, kad Norvegija nėra atsakinga už šių migrantų priėmimą į Norvegiją. Vyriausybė priėmė šį neeilinį sprendimą, reaguodama į iš Prancūzijos gautą prašymą padėti sunkioje situacijoje“, – naujienų agentūrai AFP elektroniniu paštu sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

Ji pridūrė, kad priimami asmenys, „kurie, tikėtina, atitinka pabėgėlio statuso kriterijus“, ir kad „nelydimi nepilnamečiai prieglobsčio prašytojai negali būti perkeliami, kad būtų išvengta šios konkrečios migracijos skatinimo“.

Prancūzijos ir Italijos ginčas vėl įžiebė ES diskusijas dėl imigracijos ir padidino įtampą tarp Paryžiaus ir naujosios italų kraštutinių dešiniųjų vyriausybės, kuriai vadovauja ministrė pirmininkė Giorgia Meloni.

Pagal tarptautinę jūrų teisę į nelaimę patekusiems laivams turi būti leista įplaukti į artimiausią uostą, o tai reiškia, kad Italija priima daug didesnę dalį migrantų, išgelbėtų bandant perplaukti jūrą iš Šiaurės Afrikos nei jos ES kaimynės.

G.Meloni vyriausybė teigia, kad šiais metais jau priėmė 90 000 migrantų, ir pareiškė, kad jos atsisakymas suteikti pagalbą „Ocean Viking“ yra ženklas ES, jog jai reikia naujos naštos pasidalijimo sistemos, kad migrantai būtų teisingiau paskirstyti po visą bloką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius