Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 13 /2021 10 14

Norvegijoje – lanku ginkluoto vyro išpuolis: žuvo 5 žmonės, 2 sužeisti

Trečiadienį Norvegijos Kongsbergo mieste lanku ir strėlėmis ginkluotas vyras nužudė kelis žmones. Kiek vėliau policija patikslino, kad išpuolio metu žuvo 5 žmonės, 2 – sužeisti.
Temos: 2 Norvegija Išpuolis

Kaip skelbia „Reuters“, išpuolį surengusį asmenį policijos pareigūnams pavyko sulaikyti.

Išpuolis surengtas maždaug 28 000 gyventojų turinčioje savivaldybėje Norvegijos pietryčiuose.

Policija praneša, kad incidentas įvyko apie 18.30 vietos laiku. Po kiek mažiau nei pusvalandžio įtariamasis buvo sulaikytas.

Išpuolio motyvas kol kas nėra aiškus, tačiau, kaip teigė policijos atstovas Oeyvindas Aaasas, neatmetama teroristinio išpuolio versija. Kaip rašo Norvegijos naujienų portalas vg.no, įtariamasis apklaustas, jis sutinka bendradarbiauti su pareigūnais, paaiškinti savo surengto išpuolio motyvus. Jo advokatas nurodė, kad ketvirtadienį įtariamajam turėtų būti skirtas suėmimas.

Sužeistieji išvežti gydyti į netoliese esančias ligonines.

Įtariamasis judėjo po visą miestą, todėl dėl saugumo buvo aptvertos kelios didelės miesto teritorijos. Kaip nurodo žiniasklaida, šaudyti užpuolikas pradėjo Kongsbergo vakarinėje dalyje įsikūrusiame prekybos centre „Coop Extra“.

Pranešama, kad įtariamasis buvo nuvežtas į policijos nuovadą netoliese esančiame Drammeno mieste, tačiau daugiau informacijos apie šį vyrą nepateikiama. Kaip rašoma Norvegijos spaudoje, asmuo greičiausiai veikė vienas.

„Guardian“ nurodo, kad netrukus po išpuolio Norvegijos nacionalinės policijos direktoratas pranešė įsakęs pareigūnams visoje šalyje nešiotis šaunamuosius ginklus. Norvegijos policija paprastai yra neginkluota, tačiau prireikus pareigūnai gali naudotis pistoletais ir šautuvais.

„Tai papildoma atsargumo priemonė. Policija kol kas neturi duomenų, kad nacionalinis pavojaus lygis būtų pasikeitęs“, – teigiama direktorato pranešime.

Sienoje stirksanti strėlė

Policija paragino žmones likti namuose; pareigūnai kelis kvartalus uždarė. Televizijos reportažuose matyti į įvykio vietą suvažiavę skubiosios pagalbos automobiliai ir ginkluoti policininkai.

Į įvykio vietą taip pat pasiųstas sraigtasparnis ir sprogmenų ekspertų grupė.

NRK tinklalapyje buvo paskelbta įvykių liudininko atsiųsta nuotrauka, kurioje matyti stirksanti sienoje įstrigusi juoda strėlė.

Norvegija tradiciškai būdavo taiki šalis, bet pastaraisiais metais joje įvyko kraštutinių dešiniųjų ekstremistų išpuolių.

Ekstremistas Andersas Behringas Breivikas 2011 metų liepos 22-ąją per dvigubą ataką nužudė 77 žmones.

A.B.Breivikas pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą mikroautobusą sostinėje Osle netoli ministro pirmininko biuro. Vėliau jis nuvyko į netoliese esančią Utiojos salą ir nušovė dešimtis žmonių ten veikusioje kairiosios Darbo partijos jaunimo sparno vasaros stovykloje.

2019 metų rugpjūtį neonaciu pasiskelbęs Philipas Manshausas apšaudė vieną mečetę Oslo pakraštyje. Galiausiai maldininkai jį sugebėjo sutramdyti; per tą incidentą niekas sunkiai nenukentėjo.

Tačiau Ph.Manshausas anksčiau nušovė savo 17-metę įseserę, įvaikintą Kinijoje. Prokurorai jo veiksmus apibūdino kaip „rasistinį aktą“.

Norvegų saugumo tarnybos taip pat yra sužlugdžiusios kelias šalyje planuotas džihadistų atakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius