Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Norvegijoje siautėjęs žudikas Andersas Behringas Breivikas informavo policiją apie „baigtą misiją“

„Misija baigta“ – tai buvo vieni iš kelių žodžių, kuriuos Andersas Behringas Breivikas ištarė paskambinęs policijai po to, kai netoli Oslo esančioje Utojos saloje nužudė 69 žmones, trečiadienį pranešė vienas Norvegijos laikraštis.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Breivikas. Vadas. Dalyvaujantis antikomunistiniame pasipriešinimo judėjime prieš islamizaciją. Misija baigta. Aš pasiduosiu „Delta„ būriui“, – pareiškė 32 metų ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas, liepos 22 dieną paskambinęs policijai bendruoju pagalbos telefonu 112, informuoja dienraštis „Verdens Gang“ (VG).

Tą dieną A.B.Breivikas beveik 80 minučių šaudė į žmones Utojos saloje, kur veikė valdančiosios Darbo partijos jaunimo vasaros stovykla. Žudikas nušovė 69 žmones ir sužeidė dešimtis kitų, daugiausiai paauglių.

Kaip rašo VG, jo skambutis policijai tetruko tris sekundes, o policijos pastangos vėl susisiekti su užpuoliku buvo bergždžios.

„Sulaukėme vieno skambučio iš A.B.Breiviko telefono, tačiau mes tiksliai nenustatėme, kad skambino būtent jis“, – naujienų agentūrai AFP sakė Oslo policijos atstovas Henningas Holtaasas.

„Taip pat negalime patvirtinti, ką jis sakė“, – pridūrė pareigūnas, atsisakęs komentuoti VG pranešimą, kad policija iki šiol nerado Utojoje A.B.Breiviko telefono.

Liepos 22 dieną, praėjus maždaug valandai po to, kai policijos telefono linijos įkaito nuo pirmųjų beviltiškų saloje įstrigusių žmonių pagalbos prašymų, policijos specialiųjų pajėgų dalinio „Delta“ pareigūnai, pasiųsti iš už 40 kilometrų esančio Oslo, pagaliau suėmė įtariamą žudiką.

Specialiosios pajėgos buvo pasiųstos Norvegijos sostinėje tebetvyrant sumaiščiai dėl ankstesnio A.B.Breiviko išpuolio, kai vyriausybiniame kvartale jam detonavus sprogmenų prikrautą automobilį žuvo aštuoni žmonės.

Pats užpuolikas šias žudynes, kurios buvo didžiausios Norvegijoje nuo Antrojo pasaulinio karo, pavadino „kryžiaus žygiu“ prieš multikultūralizmą ir „musulmonų invaziją“ į Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius