Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 26 /16:37

Norvegijoje 40 tūkst. žmonių dainavo ekstremisto Anderso Behringo Breiviko nekenčiamą dainą

Osle tūkstančiai norvegų ketvirtadienį susirinko protestuoti prieš 77 žmones nužudžiusį ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistą Andersą Behringą Breiviką. Jie dainavo folkmuzikos dainą, kurios jis nekenčia ir laiko marksistinės indokrinacijos priemone.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausiais duomenimis, Osle, centrinėje aikštėje dainą „Vaivorykštės vaikai“ (Barn av Regnbuen), kurią atlieka Lillebjoernas Nilsenas, dainavo apie 40 000 piliečių.

Dar prasidedant akcijai, atsiliepdami į internetu organizuotą kampaniją, daugiau nei 5 000 žmonių nurodė planuojantys atvykti į aikštę prie Oslo teismo rūmų, kur šiuo metu nagrinėjama byla dėl A.B.Breiviko pernai liepos 22 dieną įvykdytų išpuolių, ir sudainuoti A.Breiviką erzinančią dainą.

L.Nilsenas ir visų penkių Šiaurės šalių (Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Danijos ir Islandijos) kultūros ministrai taip pat pranešė dalyvausiantys šiame neįprastame proteste.

Panašios akcijos taip pat organizuojamos kitose Norvegijos vietose.

33 metų A.B.Breivikas praeitą penktadienį sakė teismui, kad L.Nilsenas yra „labai geras pavyzdys marksisto“, kuris palaipsniui įsitvirtino kultūros erdvėje ir kurio daina yra būdingas „Norvegijos moksleivių smegenų plovimo“ atvejis.

Reaguodami į jo komentarus, du norvegai socialiniame tinkle „Facebook“ inicijavo kampaniją, ragindami visuomenę „atsiimti šią dainą“ ir sudainuoti ją visiems kartu prie teismo rūmų.

„Man atrodė, kad trypia dainą, su kuria užaugau ir kurią dainuodavau vaikystėje“, – viena iš šio protesto iniciatorių Lill Hjoennevaag sakė visuomeninei televizijai NRK.

Ši daina yra JAV folkmuzikos atlikėjo Pete'o Seegerio dainos „My Rainbow Race“ adaptacija, labai populiari Norvegijoje.

Jos priedainyje dainuojama: „Mes gyvensime kartu, kiekviena sesutė ir kiekvienas broliukas, maži vaivorykštės ir žalios žemės vaikai.“

L.Nilsenas atmetė A.B.Breiviko pateiktą jo dainos interpretaciją.

„Iš tiesų ji ne apie žmones, o apie aplinkos apsaugą“, – dainininkas sakė dienraščiui „Aftenposten“.

Pernai liepos 22 dieną A.B.Breivikas detonavo sprogmenų prikrautą automobilį netoli vyriausybės būstinės Osle, užmušdamas aštuonis žmones. Vėliau jis nuvyko į netoli sostinės esančią Utiojos salą, kur nušovė 69 žmones, daugiausiai paauglius, susirinkusius į valdančiosios Darbo partijos jaunimo stovyklą.

Ekstremistas prisipažino įvykdęs abu išpuolius, tačiau nepripažįsta savo teisinės atsakomybės, sakydamas, kad šios atakos buvo „žiaurios, bet būtinos“, siekiant sustabdyti Darbo partijos „multikultūrinį eksperimentą“ ir musulmonų invaziją į Norvegiją bei Europą.

VIDEO: Mange kom til Søndre torg for å synge "Barn av regnbuen" torsdag.26.April 2012

VIDEO: Barn av regnbuen på Youngstorget - 40.000 sang med Lillebjørn Nilsen

VIDEO: Barn av regnbuen - En hyllest til Lillebjørn Nilsen av Qas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius