Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos Liuteronų bažnyčia tuoks ir gėjus

Didžiausia Norvegijos religinė institucija – Liuteronų bažnyčia – pirmadienį didžiule persvara nubalsavo už tai, kad gėjams būtų leista tuoktis jos bažnyčiose. Tokią teisę gėjų poros turi vos keliose valstybėse.
Vaivorykštės vėliava
Vaivorykštės vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

88 iš 115 Norvegijos vakaruose esančiame Trondheime įvykusio sinodo dalyviai balsavo už antrų jungtuvių apeigų, kurios sudarytų sąlygas Bažnyčiai tuokti ir tos pačios lyties asmenų, ir heteroseksualias poras, suformavimą.

Šį rezultatą, kurio daugelis tikėjosi, dalyviai sutiko ovacijomis, atsistoję. Per tiesioginę interneto transliaciją taip pat buvo matyti, kaip dalyviai su ašaromis akyse apkabina vienas kitą. Nusivylusių veidų matėsi tik vienas kitas.

Iki šiol tik Švedijoje ir Danijoje gėjai galėjo tuoktis kurioje nors iš didžiųjų Bažnyčių, bet tokias poras dar tuokia kelios kongregacijos anglosaksų pasaulyje.

Nors naujasis pakeitimas bus taikomas visai Norvegijos Liuteronų bažnyčiai, kiekvienam pastoriui bus leidžiama atsisakyti tuokti gėjų poras.

„Tai signalas Norvegijos visuomenei, kad su homoseksualais nederėtų elgtis kitaip. Taip pat tai signalas likusiai pasaulio daliai, ypač kitoms Bažnyčioms: meilė tarp dviejų tos pačios lyties žmonių taip pat turi būti pripažįstama religinėje arenoje“, – AFP sakė liberalaus „Atviros Bažnyčios“ judėjimo vadovas Gardas Realfas Sandakeris-Nielsenas, kuris ir pats yra homoseksualus.

Oponentų mažuma įrodinėjo, kad Biblijoje santuoka apibrėžiama kaip vyro ir moters sąjunga.

Praktikoje gėjų santuokos Liuteronų bažnyčioje bus įmanomos priėmus naują santuokos ritualą, kuris turi būti priimtas per kitą sinodą 2017 metų sausį.

„Aš nesu kitoks, – sinodui pasakė delegatas Kai Steffenas Ostensenas. – Aš – žmogus. Aš – tiesiog žmogus, kuris myli kitą žmogų.“

Civilinės gėjų santuokos ir teisė įsivaikinti Norvegijoje yra leidžiamos nuo 2009 metų, be to, Bažnyčia įšventina ir pastorius gėjus.

2014 metais maždaug 74 proc. norvegų buvo užsiregistravę kaip Norvegijos Liuteronų bažnyčios, kuri 2017-aisiais turi būti atskirta nuo valstybės, nariai.

Gėjų santuokų klausimu Bažnyčioje buvo diskutuojama dešimtmečius.

Ankstesnis, 2014 metais įvykęs sinodas atmetė panašų pasiūlymą, bet po 2015 metų rugsėjį įvykusių Bažnyčios rinkimų šalininkai tapo dauguma. Po mėnesio 12 šalies vyskupų vienbalsiai sutiko paremti pasiūlymą, kuris ir buvo priimtas šį pirmadienį.

Kaip ir kaimyninės Šiaurės šalys, Norvegija yra pionierė gėjų teisių srityje.

Civilinės gėjų santuokos ir teisė įsivaikinti yra leidžiamos nuo 2009 metų, be to, Bažnyčia įšventina ir pastorius gėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius