Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Norvegijos policija viešai atsiprašė už tai, kad nesutrukdė Andersui Breivikui žudyti

Norvegijos policija ketvirtadienį atsiprašė už tai, kad nesugebėjo anksčiau sulaikyti ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko ir užkirsti kelią praėjusių metų liepos mėnesio žudynėms, per kurias žuvo 77 žmonės.
Utojos saloje (Norvegija) dega žvakutės
Utojos saloje dega žvakutės / „Scanpix“ nuotr.

„Norvegijos policijos vardu noriu atsiprašyti, kad neareštavome Anderso Behringo Breiviko anksčiau“, sakoma Norvegijos nacionalinės policijos komisaro Oeysteino Maelando pranešime, kuriame vertinami policijos veiksmai lemtingą liepos 22 dieną, kai įvyko sprogimas Osle ir žudynės netoli sostinės esančioje Utojos saloje.

„Sunk, kai supranti, jog galima buvo išgelbėti daugybę gyvybių, jeigu nusikaltėlis būtų suimtas anksčiau“, – pridūrė jis kalbėdamas per spaudos konferenciją.

Žudynių dieną A.B.Breivikas, sakęs pradėjęs kryžiaus karą prieš „musulmonų invaziją“ į Europą, susprogdino automobilį prie vyriausybės rūmų, nužudydamas 8 žmones.

Po to persirengęs policijos pareigūnu jis nuvyko į netoli sostinės esančią Utojos salą, kur daugiau nei valandą šaudė į ten stovyklavusį Darbo partijos jaunimą ir nušovė dar 69 žmones.

Po šių išpuolių policija susilaukė negailestingos kritikos dėl pasirinktos neteisingos taktikos ir kritiniu momentu padarytų klaidų, tokių kaip paprasčiausios guminės valties pasirinkimas salai pasiekti.

Pagal policijos atkurtą veiksmų seką, žudynės saloje truko 75 minutes, kol pareigūnai suėmė A.B.Breiviką.

„Ar negalėjome atvykti į Utoją anksčiau?“ – klausė O.Maelandas.

„Atsakymas – taip; jeigu policijos valtis nebūtų buvusi perpildyta ir nebūtų sugedusi“, – pripažino jis.

„Visiškai tiksliai galime pareikšti, kad policija nebuvo pajėgi susitvarkyti visais atžvilgiais su šiuo įvykiu paprastą liepos penktadienį“, – sakė jis.

Vis tik ataskaitoje pažymima, kad „policija vykdė savo pareigas taip greitai, kaip leido aplinkybės“.

Dokumente minimos 54 priežastys, dėl kurių policija, vykdydama užduotį, turėjo sunkumų. Tai ir blogas ryšys, kompetencijos stoka, nepakankamos policijos darbuotojų pajėgos, netikslus organizacinis darbas ir planavimas, blogas greitosios pagalbos informacijos tarnybų darbas.

33 metų A.B.Breivikui šiuo metu atliekama antra teismo paskirta psichiatrinė ekspertizė. Ankstesnį tyrimą praeitų metų pabaigoje atlikę ekspertai konstatavo, kad jis yra nepakaltinamas.

A.B.Breivikas yra laikomas kardomajame arešte griežto apsaugos režimo Ilos kalėjime netoli Oslo iki bylos nagrinėjimo pradžios balandžio 16 dieną. Jam pateikti oficialūs kaltinimai dėl „teroristinių veiksmų“, už kuriuos gresia iki 21 metų laisvės atėmimo.

Jeigu būtų pripažinta, kad jo psichika sutrikusi, jam būtų skirtas priverstinis gydymas uždaroje psichiatrijos klinikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius