Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos premjeras Jensas Stoltenbergas stiprina saugumą šalyje po Anderso Breiviko išpuolių ir nežada atsistatydinti

Norvegijos ministras pirmininkas Jensas Stoltenbergas antradienį paskelbė apie įvedamas naujas kovos su terorizmų priemones, siekiant panaikinti trūkumus, kuriuos atskleidė ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko dvigubas išpuolis praeitais metais, ir nurodė neketinąs atsistatydinti.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Stoltenbergas sakė, kad naujosios priemonės atspindės vadovybę, „kuri kuria pasididžiavimą savo parengtimi ir saugumu; vadovybę, kuri rūpinasi priemonių įgyvendinimu.“

Premjeras kreipėsi į įstatymų leidėjus, atšauktus iš vasaros atostogų į neeilinę sesiją aptarti vienos komisijos ataskaitą, kurioje griežtai kritikuojamas pareigūnų pasirengimo stygius ir nesėkmės reaguojant į A.B.Breiviko išpuolius pernai liepos 22 dieną.

J.Stoltenbergas sakė, kad Osle bus įkurtas pasirengimo nenumatytiems atvejams centras, kuris turės specialiųjų pajėgų grupę, sraigtasparnių eskadrilę ir kinologų dalinius, – taip siekiama pagerinti reagavimą ištikus krizėms.

Saugumui sustiprinti taip pat numatoma pareigūnams organizuoti daugiau pratybų, o kariuomenė bus pasiruošusi padėti policijai nenumatytais atvejais, sakė jis.

Nepriklausomos komisijos rugpjūčio 13 dieną paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad aštuonių žmonių gyvybių pareikalavusio sprogdinimo prie vyriausybės rūmų Osle galima buvo išvengti, ir 69 žmones Utiojos saloje nužudęs A.B.Breivikas galėjo būti suimtas greičiau.

Komisija savo išvadose nurodo, kad 2004 metų sprendimas nukreipti eismą nuo vyriausybės komplekso nebuvo įgyvendintas dėl politikų abejingumo, o A.B.Breiviko suėmimas vėlavo dėl vangaus policijos reagavimo į išpuolį.

„Grubbegata (prie vyriausybės pastato esanti gatvė) turėjo būti uždaryta, bet nebuvo. Žudikas galėjo būti suimas anksčiau, bet nebuvo. Turėjo būti imtasi tam tikrų saugumo priemonių, bet nebuvo“, – pripažino J.Stoltenbergas.

„Dėl to apgailestauju“, – pridūrė premjeras.

Paskelbus šią ataskaitą, J.Stoltenbergo populiarumas krito, nors iškart po tragedijos visuomenė liko patenkinta premjero reagavimu į nelaimę.

Populiariausias Norvegijos bulvarinis laikraštis „Verdens Gang“ (VG) net paragino J.Stoltenbergą atsistatydinti.

Tačiau premjeras netiesiogiai atsisakė tai padaryti pareiškęs, jog yra tiesiogiai atsakingas už tai, kad komisijos rekomendacijos būtų įgyvendintos.

„Aš ketinu tai padaryti“, – pridūrė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius