Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos sostinėje gyvenantis lietuvis: bijau, kad keisis požiūris į užsieniečius

Kelerius metus Norvegijos sostinėje Osle gyvenantis lietuvis Arminas Kazlauskas 15min.lt pasakojo sprogimo metu su draugais sėdėjęs kavinėje maždaug už dviejų kilometrų nuo įvykių. Tačiau sprogimą jie girdėję puikiai, net pamanę, kad kažkas sprogo visiškai šalia.
Norvegijos sostinę sudrebino sprogimas.
Norvegijos sostinę sudrebinęs sprogimas sukrėtė ir Osle gyvenančius lietuvius. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Driokstelėjo taip, kad net langai sudrebėjo. Šiek tiek išsigandome, nes galvojome, kad mūsų rajone kažkas sprogo. Kažkas pasiūlė atsidaryti naujienų portalą ir paskaityti – ir štai naujiena, pasirodo, kad valstybinis pastatas sprogo“, – praėjus kelioms valandoms pasakojo vaikinas.

Miesto centras buvo uždarytas

Iš pradžių norėjęs vykti pasidairyti iš arčiau po Oslo centrą, kur įvyko sprogimas, vėliau Arminas šį sumanymą atidėjo vėlesniam laikui. „Nusprendėme geriau nekeliauti ten, nes žioplių ir taip buvo, juos visus vaikė iš ten. Kiek draugų, pažįstamų sutikau grįžtančių iš miesto centro, visi pasakojo, kad ten evakuojami žmonės, kilusi panika“, – įspūdžiais dalijosi Arminas.

Anot A.Kazlausko, informacija naujienų portaluose atsirado praėjus vos kelioms minutėms po įvykių. Tačiau panika Osle kilo, o ją didino žinia, jog netoliese esančioje saloje buvo nušauta daug į Darbo partijos sąskrydį susirinkusių jaunuolių. Įvykiai, pasak Armino, stipriai sukrėtė norvegus.

Policija nesinešiojo ginklų

A.Kazlauskas Osle gyvena jau kelerius metus.
A.Kazlauskas Osle gyvena jau kelerius metus.

„Čia policija juk net ginklų nesinešioja. Politika tokia – jeigu policija nesinešioja ginklų, tai nėra poreikio ir nusikaltėliams tuos ginklus turėti. Miesto gatvėse yra šarvuoti autobusiukai ir jeigu situacija rimta, policijos pareigūnas turi teisę įeiti į autobusiuką, suvesti seifo kodą ir išsitraukti ginklą. O šiaip jie nešiojasi tik dujų balionėlį ir guminę lazdą, jokių ginklų“, – pasakojo vaikinas.

Iki šiol ši šalis būtent dėl tokio požiūrio į ginklus atrodė Arminui itin patraukli, tačiau jis neslėpė, kad dabartiniai įvykiai požiūrį kiek pakoregavo. „Tos gatvės, kuriose vyko įvykiai, yra pagrindinės Osle. Kiekvienas, kuris eina per miesto centrą, būtinai pereina šitas gatves. Todėl gerai, kad penktadienį Osle buvo labai prastas oras, lijo. Jeigu oras būtų geras, esu tikras, žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų būtų kur kas daugiau“, – pasakojo Arminas.

Arminas pasakojo, kad Oslas neturi tokio dalyko, kaip centrinis turgus, kokius mėgsta turistai kituose Europos miestuose, tačiau yra skveras, kuriame yra turgavietė, šalia fontanas, todėl ten žmonių visada renkasi daug. „Šitoje vietoje būtent viską nušlavė, dviejuose aplinkiniuose rajonuose išbyrėjo parduotuvių, gyvenamųjų namų, kitų pastatų langai“, – sakė Arminas.

Anot Armino, penktadienio vakarą Osle sklandė daug įvairių kalbų, kas ir kodėl įvykdė sprogimus, tačiau tikslių žmonių žmonės nežinojo. „Patį centrą ištaršė... Šį savaitgalį vakarėlių nebus“, – humoro jausmo neprarado lietuvis.

Baiminasi pakitusio požiūrio į užsieniečius

Labiausiai Arminas prisipažino besibaiminantis pakitusio požiūrio į užsieniečius. Nors pats yra šviesiaplaukis ir tuo panašus į skandinavus, tačiau neabejoja, kad pakitęs požiūris gali paliesti ir jį.

Su draugu nedidelę spaudos dizaino įmonę atidaręs vaikinas ketina ieškotis darbo ir norvegų įmonėse, tad nenorėtų, kad Lietuvos piliečio pasas jam kištų koją. Norvegijos sostinėje jis tikino ketinantis pasilikti dar bent kelerius metus.

„Gal labiau bus vengiama tamsaus gymio emigrantų. Kaip kad Amerikoje kurį laiką buvo – pamato žmogų kitaip atrodantį ir iš karto lipdo etiketę ant kaktos“, – pamąstymais vėlų penktadienio vakarą dalinosi Arminas. Kaip paaiškėjo kiek vėliau, buvo sulaikytas vienas įtariamasis – šviesiaplaukis norvegas 32 metų Andersas Behringas Breivikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius