-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 20 /12:16

Norvegijos teisingumo ministrės atsistatydinimas užkirto kelią vyriausybės krizei

Norvegijos teisingumo ministrė Sylvi Listhaug antradienį paskelbė atsistatydinanti, ir šis jos žingsnis tikriausiai pašalino pavojų, kad šalies vyriausybė gali žlugti, įsiplieskus skandalui dėl šios kabineto narės paskelbtos kontroversiškos „Facebook“ žinutės.
Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Facebook Norvegija

Pastarąją savaitę aštriai kritikuota S.Listhaug per feisbuką paskelbė atsistatydinanti ir pašalino priežastį konservatyvių pažiūrų premjerei Ernai Solberg inicijuoti balsavimą dėl pasitikėjimo mažumos vyriausybe, galėjusį pakrypti bet kuria linkme.

S.Listhaug skundėsi, kad Norvegijos parlamentas tapęs „vaikų darželiu“.

S.Listhaug, priklausanti antiimigracinei Pažangos partijai, trijų partijų centro dešiniosios koalicijos narei, pasmerkė opozicijos surengtą „tikrą raganų medžioklę“, turėjusią ją nutildyti.

„Atsistatydinu, bet pažadu, kad parlamente netylėsiu“, – sakoma jos „Facebook“ žinutėje.

Per spaudos konferenciją S.Listhaug skundėsi, kad Norvegijos parlamentas tapęs „vaikų darželiu“ ir kad vyriausybė, vadovaujama dabar opozicijoje esančios Darbo partijos lyderio Jonas Gahro Store, šaliai būtų „katastrofa“.

E.Solberg savo ruožtu pareiškė, kad atsistatydindama S.Listhaug „į pirmą vietą iškėlė vyriausybės bendradarbiavimą ir politiką“.

„Listhaug – darbšti politikė, ir jos pasitraukimas nėra kliūtis jai vėliau tapti ministre“, – premjerė sakė per atskirą spaudos konferenciją.

S.Listhaug sukrėtė šalį, apkaltinusi opozicinę Darbo partiją, 2011 metais tapusią ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko surengtų žudynių taikiniu, labiau rūpinantis teroristų teisėmis, o ne nacionaliniu saugumu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Norvegijoje į teismo posėdį atvykęs ekstremistas Breivikas pademonstravo nacių pasisveikinimą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Norvegijoje į teismo posėdį atvykęs ekstremistas Breivikas pademonstravo nacių pasisveikinimą

Ji kritikavo Darbo partijos nepritarimą pasiūlymui atverti galimybę be teismo sprendimo atimti pilietybę iš norvegų, keliančių grėsmę gyvybiškai svarbiams valstybės interesams.

Darbo partijos nariai buvo pagrindinės aukos per A.B.Breiviko išpuolį – kruviniausią ataką Norvegijoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

2011 metų liepos 22 dieną A.B.Breivikas, vienu metu priklausęs Pažangos partijai, per dvigubą ataką nužudė iš viso 77 žmones. Jis pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą mikroautobusą prie tuomečio Darbo partijos premjero Jenso Stoltenbergo biuro Osle, o vėliau surengė šaudynes šios partijos jaunimo stovykloje netoli sostinės esančioje Utiojos saloje.

Skandalingąją „Facebook“ žinutę paskelbusi S.Listhaug vėliau atsiprašė, bet šis jos žingsnis buvo laikomas nenuoširdžiu.

Skandalingąją „Facebook“ žinutę paskelbusi S.Listhaug vėliau atsiprašė, bet šis jos žingsnis buvo laikomas nenuoširdžiu.

Krikščionių demokratų partija pirmadienį atsisakė palaikyti S.Listhaug, todėl buvo tikėtina, kad parlamento dauguma antradienį balsuos dėl nepasitikėjimo Teisingumo ministerijos vadove.

E.Solberg anksčiau buvo nurodžiusi, jog tuo atveju, jeigu parlamento dauguma nubalsuos prieš S.Listhaug, ji inicijuos balsavimą dėl pasitikėjimo visu kabinetu.

„Krikščionių demokratų nacionalinis komitetas pažymėjo, kad nepasitiki Listhaug, – po pasitarimo pirmadienį sakė partijos lyderis Knutas Arildas Hareide. – Taigi, jis prašo Ernos Solberg imtis priemonių, kad rytoj būtų išvengta balsavimo dėl nepasitikėjimo.“

S.Listhaug atsistatydinimas laikytas mažai tikėtinu, bet premjerė turėjo galimybę nuraminti oponentus, perkeldama S.Listhaug į kitas pareigas kabinete.

Ši krizė buvo sukėlusi pavojų, kad vyriausybė žlugs, o Norvegijai teks surengti pirmalaikius rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius