Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos teismas pateikė kaltinimus trijulei, padėjusiai „Islamo valstybės“ teroristams

Norvegijos teismas antradienį pateikė trims vyrams kaltinimus prisidėjimu prie „Islamo valstybės“ kovotojų Sirijoje arba pagalbos jiems teikimu. Šie kaltinimai yra pirmieji Šiaurės Europos šalyse.
„Islamo valstybės“ džihadistai
„Islamo valstybės“ džihadistai / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaltinamieji Djibrilas Bashiras ir Valonas Avdyli atmetė jiems pareikštus kaltinimus dėl dalyvavimo teroristinėje organizacijoje, o Visaras Avdyli teismui paneigė teikęs jai pagalbą.

Šie kaltinimai buvo pateikti pagal naują Norvegijos įstatymą, kuriuo siekiama pažaboti į šalį grįžtančius kovotojus.

Norvegijos, Švedijos, Danijos ir Suomijos pareigūnų duomenimis, maždaug 300-400 žmonių išvyko iš šių šalių į kovotojų rengimo stovyklas Sirijoje ir Irake. Vakarai baiminasi, kad radikalizuoti kovotojai grįš apmokyti rengti išpuolius namuose.

Vis tik visi trys kaltinamieji Norvegijos piliečiai prisipažino vykę prisidėti prie „Islamo valstybės“ džihadistų, užėmusių didelius plotus Sirijos ir Irako teritorijos ir, kaip baiminasi ekspertai, atidariusių naują frontą Libijoje.

Jeigu įtariamieji bus pripažinti kaltais, jiems gresia iki 6 metų įkalinimo bausmė.

Kaimyninė Danija, kur palestinietiškų šaknų turintis vyras prieš dešimt dienų nužudė du žmones, ėmėsi, jos žodžiais, švelnesnio metodo – reintegruoja užsienio kovotojus į visuomenę juos konsultuodama, padėdama jiems rasti gyvenamąjį būstą ir darbą.

Nors dalyvavimas „Islamo valstybės“ kovose laikomas neteisėtu Danijoje, įrodyti užsienyje padarytus nusikaltimus pagal dabar šalyje galiojančius įstatymus yra labai sudėtinga.

Švedija kol kas tai pat nepateikė niekam kaltinimų dalyvavimu kovose užsienyje, tačiau dabar ruošia įstatymą, turintį palengvinti tokių kovotojų baudžiamąjį persekiojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius