Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos teismas trečią dieną nagrinėja ekstremisto Anderso Behringo Breiviko bylą

Ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas, pernai liepą Norvegijoje nužudęs 77 žmones, trečiadienį vėl stojo prieš teismą trečiąją jo bylos nagrinėjimo dieną. Per ankstesnį posėdį jis pareiškė, jog pakartotų savo veiksmus, jeigu galėtų.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas / AP/„Scanpix“ nuotr.

33 metų kaltinamasis, vilkintis juodą kostiumą ir pasirišęs juodos bei baltos spalvos dryžuotą kaklaraištį, dar kartą pademonstravo ultradešiniųjų aktyvistų pasisveikinimą – kai buvo nuimti antrankiai, jis priglaudė dešinę ranką prie krūtinės ir ištiesė ją, sugniaužęs kumštį.

A.B.Breiviko parodymams išklausyti teismas skyrė pusšeštos dienos, tačiau kaltinamasis antradienį sakė, kad jam iš tiesų tereikia valandos (iš tikrųjų 73 minučių), kad išdėstytų savo islamofobinę ir prieš multikultūralizmą nukreiptą ideologiją, kuri esą paaiškina, kodėl jo atakos buvo „žiaurios, bet būtinos“.

Skaitydamas iš anksto pasiruoštą kalbą, A.B.Breivikas sakė susprogdinęs galingą bombą prie vyriausybinių pastatų Osle, o vėliau nušovęs 69 žmones, daugiausia paauglius, netoli sostinės esančioje Utiojos saloje, kad apgintų „etninius norvegus“ nuo kylančio multikultūralizmo.

Jis taip pat pareiškė, kad „dar kartą tai padarytų“, jeigu tik galėtų.

Dėl žudynių prisipažinęs A.B.Breivikas tvirtino vykdęs „teisėtą savigyną“ ir neigė savo baudžiamąją kaltę.

Jeigu bus pripažintas psichiškai sveiku, A.B.Breivikas gali būti nuteistas kalėti 21 metus, tačiau įkalinimas gali būti neribotai pratęstas, jeigu jis bus pripažintas tebekeliančiu grėsmę visuomenei.

Jeigu būtų pripažinta, kad kaltinamojo psichika sutrikusi, jis būtų pasiųstas gydyti į uždarą psichiatrijos kliniką – tikėtina, visam gyvenimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius