Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos teismas skyrė 21 metų kalėjimo bausmę šaudynes mečetėje surengusiam vyrui

Norvegijos teismas ketvirtadienį pripažino kaltu ir skyrė 21 metų laisvės atėmimo bausmę vienam norvegui, kuris praėjusį rugpjūtį nušovė savo įseserę ir apšaudė netoli Oslo esančią mečetę.
Philipas Manshausas
Philipas Manshausas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai yra ilgiausia kalėjimo bausmė, kokią numato šalies įstatymai.

22 metų Philipas Manshausas, kuris teisme sakė apgailestaujantis, kad nepadarė daugiau žalos, „įrodė esąs itin pavojingas asmuo“, sakė prokuroras Johanas Overbergas, prašęs kaltinamajam skirti griežčiausią bausmę.

Ph.Manshausas buvo suimtas praėjusių metų rugpjūtį po to, kai pradėjo šaudyti viename turtingame Oslo priemiestyje esančioje Al Nuro mečetėje. Jis dėvėjo neperšaunamą liemenę ir šalmą, prie kurio buvo pritvirtinta kamera.

Tuo metu mečetėje buvo tik trys maldininkai; rimtų sužalojimų jie išvengė, nes vienas 65 metų vyras sutramdė užpuoliką.

Vėliau šaulio namuose buvo rastas jo 17-metės įseserės lavonas.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, kurią buvo įsidukrinusi užpuoliko tėvo partnerė, buvo nušauta keturiomis kulkomis, informavo policija.

Oslo apylinkės teismo teisėja Annika Lindstroem sakė, kad Ph.Manshausas planavo nužudyti kaip įmanoma daugiau žmonių ir padegti mečetę.

Kaltinamasis manė, kad „Europą puola kitos nei jo etninės kilmės žmonės“ ir kad „baltųjų rasė yra atsidūrusi ant išnykimo ribos“, nurodė teisėja.

„Scanpix“/AP nuotr./Philipas Manshausas
„Scanpix“/AP nuotr./Philipas Manshausas

Teisme Ph.Manshausas pripažino bylos faktus, tačiau oficialiai neprisipažino padaręs nusikaltimus, teigdamas, jog ėmėsi veiksmų iš „būtinybės“, siekdamas užtikrinti „baltosios rasės išlikimą“. Tyrėjai jo telefone rado nacių vadovo Adolfo Hitlerio nuotrauką.

A.Lindstroem sakė, kad Ph.Manshausas pareiškė, jog jį įkvėpė 2019 metų kovo išpuoliai Kraistčerče Naujojoje Zelandijoje, kai dviejose mečetėse šaudęs Brentonas Tarrantas užudė 51 žmogų, ir rugpjūtį El Paso mieste Teksase esančioje „Walmart“ parduotuvėje surengtos šaudynės, per kurias žuvo 22 žmonės.

B.Tarrantas savo ruožtu teigė, kad jį įkvėpė norvegas ekstremistas Andersas Behringas Breivikas, 2011 metų liepą nužudęs 77 žmones per sprogdinimą prie vyriausybės biurų Osle ir šaudynes Darbo partijos jaunimo stovykloje Utiojos saloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius