-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegų žurnalistas: „Visi sukrėsti ir mąsto apie aukų artimuosius“

Po tragiškų dviejų išpuolių bandantis atsigauti Oslas – ištuštėjęs. Sukrėsti Norvegijos gyventojai vis dar bando suvokti, kas įvyko, ir visi mintimis šiuo metu yra su aukų artimaisiais, teigia norvegų dienraščio „VG“ žurnalistas Mikalas Aaserudas.
Utojos saloje norvegas šaudė į žmones
Norvegijos sostinę sudrebino sprogimas. / „Scanpix“ nuotr.

„Oslo centras, net ir turint omenyje, kad šiandien savaitgalis, yra visiškai tuščias, – 15min.lt sakė žurnalistas. – Visi sukrėsti ir mąsto apie aukų artimuosius.“

Šeštadienį uždarytos daugelis centre veikiančių parduotuvių, laikinai nedirba ir visi Oslo senamiestyje įsikūrę muziejai ir teatrai. Osle neįvyks ir du didžiuliai suplanuoti atlikėjo Prince koncertai.

Penktadienio vėlyvą popietę prie vyriausybinių pastatų komplekso nugriaudėjus galingam sprogimui, žurnalistas buvo redakcijoje, įsikūrusioje prie pat nelaimės vietos. „Pastatas stipriai sudrebėjo, tačiau redakcijoje visi išliko ramūs, – pasakojo M.Aaserudas. – Nugriaudėjus sprogimui patraukėme avarinio išėjimo link. Išėję į lauką gatvėje pamatėme sužeistus ir krauju pasruvusius žmones.“

Oslo centras, net ir turint omenyje, kad šiandien savaitgalis, yra visiškai tuščias. Visi sukrėsti ir mąsto apie aukų artimuosius.Netrukus į įvykio vietą atvyko policijos pareigūnai, evakavę aplinkinius pastatus. „Pastatas, kuriame įsikūrusi redakcija, itin nenukentėjo. Tiesiog dėl galingo sprogimo bangos stipriai sudrebėjo. Tačiau patalpas apžiūrėję ir jose nieko įtartino neradę policijos pareigūnai leido sugržįti į redakciją. Šiandien visi jau dirbame iš redakcijos“, – sakė žurnalistas. Per sprogimą niekas iš redakcijoje buvusių žmonių sužeistas nebuvo.

Tiesa, žurnalistai pažymi, kad dabar Norvegijos sostinėje jau nebėra tos panikos ir siaubo atmosferos, kokia tvyrojo penktadienį vakare. Iš karto po teroro akto uždaryta centrinė Oslo dalis pamažu atveriama eismui. Policija taip pat leido pėstiesiems prieiti arčiau vietos, kur įvyko teroro aktas ir naudotis mobiliaisiais telefonais, – anksčiau to nebuvo leidžiama. Tiesa, prie pat vietos, kur buvo susprogdinta bomba, vis dar budi sustiprintos policijos pajėgos.

Sustiprinta pasienio apsauga Oslo oro uoste. Nepriklausomai nuo pilietybės, dabar oro uoste kruopščiai tikrinami visi keleiviai.

Keleiviai raginami atvykti į oro uostą gerokai prieš skrydį, nepaisant to, visi lėktuvai išvyksta laiku.

Kaip jau buvo skelbta, per penktadienį Oslo centre įvykusį galingą sprogimą prie vyriausybinių pastatų komplekso, žuvo septyni žmonės ir dar apie 90 buvo sužeista. Netrukus po šios tragedijos Utojos saloje užpuolikui atidengus ugnį į čia vykusį valdančiosios Darbo partijos sąskrydį susirinkusius jaunuolius, žuvo dar mažiausiai 84 žmonės. Policija sulaikė abiem išpuoliais įtariamą 32 metų norvegą Andersą Behringą Breiviką. Kol kas nėra žinoma, ar jis veikė vienas. Nežinomi ir galimi išpuolių motyvai. Teigiama, kad įtariamasis buvo krikščionių fundamentalistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius