-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuginklavimo įrodymas

Saddamo Husseino pistoletas, kurį konfiskavo amerikiečių specialiojo dalinio "Delta Force" kariai suimdami buvusį Irako diktatorių, įtrauktas į 43-iojo JAV prezidento George'o W.Busho bibliotekos ekspoziciją.
Užsitarnauti Saddamo Husseino pasitikėjimą nebuvo lengvas darbas.
Saddamas Husseinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

9 mm kalibro pistoletas "Glock 18C" buvo atimtas iš S.Husseino 2003 metų gruodį, kai buvęs Irako prezidentas buvo susektas ir aptiktas požeminiame bunkeryje netoli savo gimtojo Tikrito miesto. Pistoletas nebuvo užtaisytas. S.Husseino slėptuvėje dar aptiktas kalašnikovas ir 750 tūkst. dolerių. Vėliau "Delta Force" kariai padovanojo konfiskuotą pistoletą G.W.Bushui, o šis jį laikė Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete ir dažnai rodydavo svečiams.

Dalaso Metodistų universitete nuspręsta atidaryti G.W.Busho biblioteką, kurioje universiteto vadovybė ketina eksponuoti įvairius daiktus, susijusius su "25 svarbiausiais sprendimais", kuriuos G.W.Bushas padarė per 8 darbo Baltuosiuose rūmuose metus.

Bibliotekos statybą, atsieisiančią 200 mln. dolerių, planuojama baigti iki 2013 metų. Pats buvęs JAV prezidentas norėjo, kad joje būtų eksponuojamas S.Husseino pistoletas. Pasak Marko Langdale'o, kuris vadovauja lėšas bibliotekos statybai renkančiam fondui, pistoletas primins, jog "JAV tiesiogine šio žodžio prasme nuginklavo S.Husseiną".

Irako prezidentas buvo nuverstas per karą, kurį Amerika pradėjo 2003 metų kovo 20 dieną. Dingstis įsiveržti į Iraką buvo įtarimai, kad ši šalis gamina masinio naikinimo ginklus, kurie yra slepiami nuo Jungtinių Tautų inspektorių. Be to, S.Husseinas buvo apkaltintas ryšiais su "Al Qaedos" teroristų tinklu. Tačiau abu šie kaltinimai vėliau niekaip nepasitvirtino. Amerikiečių įsteigtas specialus Irako tribunolas nuteisė S.Husseiną myriop už nusikaltimus civiliams, padarytus jo valdymo metais. Diktatorius buvo pakartas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius