Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 28 /15:04

Numušto Malaizijos lėktuvo katastrofos tyrėjai skelbia išvadą: Rusijos remiamų separatistų kaltė įrodyta

Tarptautinė tyrėjų komanda trečiadienį, 14 valandą Lietuvos laiku, paskelbė galutinę išvadą dėl Rytų Ukrainoje 2014 metų liepos mėnesį numušto Malaizijos lėktuvo MH17. Patvirtinta, kad 298 žmonių gyvybes nusinešusią katastrofą sukėlė iš „Buk“ raketinės sistemos ir separatistų kontroliuojamos teritorijos paleista rusiška raketa.
Olandų tyrėjai pristato baudžiamojo tyrimo dėl Ukrainoje numušto MH17 lainerio išvadas
Olandų tyrėjai pristato baudžiamojo tyrimo dėl Ukrainoje numušto MH17 lainerio išvadas / „Scanpix“/AP nuotr.

Nyderlandų tyrėjai šios katastrofos aplinkybes tyrė su kolegų iš Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos pagalba. Iš viso komanda apklausė apie 200 žmonių ir surinko bei peržiūrėjo apie pusę milijono įvairių įkalčių.

Pabrėžta, kad konkrečios kaltųjų pavardės bus paskelbtos po platesnio tyrimo.

Ankstesnė Nyderlandų civilinės aviacijos saugos grupės išvada patvirtino, kad iš Amsterdamo į Kvalą Lumpūrą skridusį lėktuvą numušė žemė-oras tipo „Buk“ raketa.

Paneigė Rusijos keltas versijas

Pasak Olandijos nacionalinės policijos Centrinio nusikaltimų tyrimo departamento vadovo Wilberto Paulisseno, jei MH17 lėktuvas būtų numuštas kito lėktuvo, jis vis dar būtų matomas radaruose, tačiau šiuo atveju radaras nieko nefiksavo. Šią versiją eliminuoja ir Ukrainos oro kontrolės dispečerių pokalbiai.

Paviešinti Rusijos remiamų separatistų pokalbiai atskleidė, kad negalėdami atsilaikyti prieš Ukrainos atakas jie išties prašė atgabenti „Buk“ raketinę sistemą.

Trečiadienį patvirtinta konkreti vieta, iš kurios buvo paleista raketa, pataikiusi į lėktuvą. Raketa paleista iš netoli Snižnės esančio Pervomaiskojės kaimo, Kremliaus remiamų separatistų teritorijoje.

Nustatant vietą, buvo paimta žemės pavyzdžių įvairiose Ukrainos vietose bei naudotasi įvairiais kitais metodais.

Tarptautinė tyrėjų komanda taip pat patvirtino informaciją, kad „Buk“ paleidimo sistema atkeliavo į šią vietovę iš 53-osios oro gynybos brigados, dislokuotos Rusijos Kursko mieste.

Į Ukrainos teritoriją ji buvo permesta 2014 metų liepos mėnesio pradžioje ir iš sukilėlių valdomo Donecko atsidūrė toliau į rytus esančiose pozicijose.

Į Rusijos teritoriją ji buvo grąžinta liepos 18-ąją.

Tyrėjai patvirtino, kad Rusija itin nenoriai bendradarbiavo proceso metu ir didelė dalis medžiagos, kurią jie skelbiasi turintys, nėra perduota.

Įtariamųjų ratas siaurėja

Nyderlandų diplomatijos eksperto ir apžvalgininko Roberto van de Roero nuomone, šių faktų patvirtinimas dar labiau stumia į kampą atsakomybės už tragediją vengiančią Rusiją.

„Plačiai kalbama apie Rusijos vaidmenį, remiant ir ginkluojant Rytų Ukrainos sukilėlius. Šio fakto patvirtinimas sukels dideles bangas“, – tikino olandas.

Jo teigimu, vis dar nėra nustatyti konkretūs asmenys, kurie paleido raketą, tačiau įtariamųjų ratą sudaro jau tik dvidešimt asmenų iš 53-osios Kursko oro gynybos brigados.

Hansas de Borstas, kurio 17-metė dukra buvo viena iš 298 šios katastrofos aukų, sakė, kad jis ir kitų aukų artimieji jau trečiadienio rytą buvo informuoti apie baudžiamojo tyrimo išvadas.

Pasak vyro, tyrėjai sakė turintys įrodymų, įskaitant įrašytus radijo ryšio pokalbius ir radiolokatorių duomenis, kad „Buk“ sistema buvo atvežta į Rytų Ukrainą iš Rusijos. H.de Borstas pridūrė, kad ta sistema grįžo į Rusiją, kai buvo numuštas laineris „Boeing 777“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius