Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuo cigaretės prisidegimo iki pokemonų gaudymo cerkvėje: kaip įžeidžiami tikinčiųjų jausmai Rusijoje?

Cigaretės prisidegimas bažnytine žvake, religinės ikonos panaudojimas vietoj dažų teptuko ar gaidžio galvos nukirsdinimas ant įkapių drobės – tokie veiksmai Rusijoje gali užtraukti teisėsaugos nemalonę ir priversti gerokai patuštinti piniginę, rašo „Radio Liberty / Radio Free Europe“ (RL/RFE).
ruslanas-sokolovskis-gaude-pokemonus-cerkveje
Ruslanas Sokolovskis gaudė pokemonus cerkvėje

2013-aisiais prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kriminalizuojantį „viešus veiksmus“, kurie „akivaizdžiai demonstruoja nepagarbą visuomenei“ ir yra skirti „įžeisti tikinčiųjų religinius jausmus“. Nuo to laiko ne vienas Rusijos pilietis dėl ekscentriškų poelgių atsidūrė teisme.

Per pirmus trejus metus po įstatymo įsigaliojimo buvo nubausti tik keletas žmonių. Kai kurie kritikai mano, kad toks įstatymas yra skirtas prislopinti konstitucijos užtikrintą saviraiškos laisvę.

Vis dėlto pastaruoju metu bylų dėl tikinčiųjų jausmų įžeidimo skaičius sparčiai išaugo. Manoma, kad taip V.Putino režimas bando pelnyti konservatyviosios Rusijos visuomenės dalies paramą.

Rusijos Aukščiausiojo Teismo duomenimis, 2014-aisiais šiuo „nusikaltimu“ buvo apkaltintas vienas žmogus, 2015 – du. 2016-aisiais jau šeši žmonės stojo prieš teismą, o vienam įstatymo pažeidėjui teko priverstinai gydytis psichiatrinėje ligoninėje.

Anot Maskvoje įsikūrusio tyrimų centro „Sova Center“, šiemet kaltinimai buvo pateikti jau keturiems žmonėms.

Nors nė vienas iš kaltinamųjų nebuvo įkalintas, įstatymas leidžia pažeidėjus nubausti skiriant laisvės atėmimo iki trejų metų bausmę. Tiesa, vietoj belangės daugeliui teko susimokėti solidžias baudas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Suomijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Suomijoje

Po vieno iš teismo nuosprendžių garsus rusų žurnalistas ir ateistas Vladimiras Pozneris valstybinės televizijos laidoje sakė, kad jo pažiūrų į religiją propagavimas dabar šalyje yra nelegalus.

Žemiau pateikiamas sąrašas, kuriame išvardytos daugiausia žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio sulaukusios bylos.

„Pokemonų gaudytojas“

22 metų amžiaus Ruslanas Sokolovskis iš Jekaterinburgo šią gegužę buvo pripažintas kaltu už tikinčiųjų jausmų įžeidimą. Populiarus tinklaraštininkas į teisėsaugos akiratį pateko paviešinęs vaizdo įrašų seriją, kurioje tyčiojasi iš krikščionybės ir islamo.

„Scanpix“/AP nuotr./Ruslanas Sokolovskis
„Scanpix“/AP nuotr./Ruslanas Sokolovskis

Apie R.Sokolovskį rašė viso pasaulio naujienų portalai – daugiausia todėl, kad viename vaizdo įrašų matyti, kaip jis cerkvėje žaidžia „išplėstinės realybės“ žaidimą „Pokemon Go“.

Tinklaraštininkas buvo sulaikytas 2016-ųjų rugsėjį. Jekaterinburgo apskrities teismas jam skyrė 3,5 laisvės atėmimo lygtinai bausmę. R.Sokolovskis taip pat buvo įtrauktas į oficialų „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą.

Paskelbiant nuosprendį buvo išvardyta daugybė R.Sokolovskio nusikaltimų, pavyzdžiui, kad jis įžeidė tikinčiųjų jausmus pavadindamas Jėzų Kristų „retu pokemonu“.

Teisėjo teigimu, analizė parodė, kad tinklaraštininkas įžeidė krikščionybę ir islamą išpažįstančiųjų jausmus „neigdamas Dievą ir krikščionybės bei islamo pradininkų, Jėzaus Kristaus ir pranašo Mahometo, egzistavimą“.

„Blogas Kristus“

Sergejus Lazarovas – 29 metų amžiaus rašytojas ir poetas iš Orenburgo. 2016-ųjų vasarį jam buvo skirta 35 tūkst. rublių (503 eurų) bauda už tai, kad jis pasidalijo kito autoriaus rašyta esė apie Jėzaus Kristaus vaizdavimą Bizantijos laikų ikonose, esančiose Šv. Kotrynos vienuolyne Egipte.

2016-ųjų vasarį jam buvo skirta 35 tūkst. rublių (503 eurų) bauda už tai, kad jis pasidalijo kito autoriaus rašyta esė apie Jėzaus Kristaus vaizdavimą Bizantijos laikų ikonose, esančiose Šv. Kotrynos vienuolyne Egipte.

2013-aisiais publikuota esė pavadinimu „Blogas Kristus“ nagrinėja gnostikų religinę srovę, anot kurios fizinį pasaulį sukūrė Demiurgas, dažnai siejamas su Senojo testamento Dievu. Apibūdinant Demiurgą, šioje esė vartojami tokie žodžiai kaip „tironas“ ar „žudikas“.

RFE/RL matytuose teismo dokumentuose rašoma, kad „policijos pareigūnai nustatė tikinčiųjų jausmų įžeidimą“.

S.Lazarovo skundą atmetęs teisėjas tikino, kad ekspertų analizė nurodo, jog iš dalies esė autorius „tendencingai išreiškė savo nusiteikimą prieš žydus ir krikščionybę“, tekste buvo rasta „skaitytojams daromos psichologinės įtakos ženklų“.

Nelemtos cigaretės

22 metų amžiaus moteris iš Belgorodo, kurios vardas ir pavardė nėra žinoma, socialiniame tinkle „Vkontakte“ publikavo nuotraukas, kuriose matyti, kaip ji prisidega cigaretę nuo cerkvėje stovinčios žvakės. Už tai gegužę ji buvo apkaltinta „tikinčiųjų jausmų įžeidimu“.

Tyrėjų teigimu, jauna moteris šventvagiškas nuotraukas per 11 mėnesių publikavo tris kartus. „Tokie veiksmai demonstruoja aiškią nepagarbą visuomenei ir tikintiesiems, be to, įžeidžia tikinčiųjų religinius jausmus“, – buvo rašoma tyrėjų pranešime.

Belgorodo teismas, atsižvelgdamas į „lengvinančias aplinkybes“, moteriai skyrė 15 tūkst. rublių (216 eurų) baudą.

Belgorodo teismas, atsižvelgdamas į „lengvinančias aplinkybes“, moteriai skyrė 15 tūkst. rublių (216 eurų) baudą.

Gegužę Sibiro regiono Kemerovo pareigūnai taip pat sakė tiriantys atvejį, kai socialiniuose tinkluose pasirodė nuotraukos, kuriose užfiksuota nuo cerkvės žvakės cigaretę prisideganti moteris.

Viename valstybiniame televizijos kanale buvo teigiama, kad už tokias nuotraukas kriminalinė byla būtų iškelta „beveik kiekvienoje pasaulio šalyje“. Reportaže buvo sakoma, kad šias nuotraukas paviešinęs asmuo galimai yra Kijeve, todėl fotografijos gali būti Ukrainos „propagandos kampanijos“ dalis.

Nukirsdintas gaidys

Dėl 32 metų amžiaus Antono Simakovo, save apibūdinančio kaip „vudu magą“, pradėta viena keisčiausių bylų Rusijos istorijoje. Jekaterinburge gyvenančiam vyrui buvo pateikti kaltinimai „tikinčiųjų jausmų įžeidimu“ po to, kai jis nukirto gaidžiui galvą ant stačiatikių įkapių drobės.

Ceremonija, kuria A.Simakovas neva siekė prakeikti Ukrainos prezidentą Petro Porošenką, buvo atlikta 2014-ųjų spalį. Tuomet Rusija jau buvo aneksavusi Krymo pusiasalį, Rytų Ukrainoje vyko karas tarp Kijevo pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

Byla prieš A.Simakovą buvo pradėta gavus „Rusijos patriotu“ save vadinančio žurnalisto skundą. Tas pats žurnalistas liudijo ir prieš pokemonus gaudžiusį R.Sokolovskį.

2016-ųjų vasarį teismas nusprendė A.Simakovui skirti prievartinį gydymą psichiatrinėje ligoninėje. Anot vietinės spaudos, jis iš ligoninės buvo išleistas šių metų sausį.

Rėmėsi viduramžių tekstais

32 metų amžiaus Viktorui Nočnevnovui buvo skirta 50 tūkst. rublių (716 eurų) bauda už tai, kad jis tikinčiųjų jausmus įžeidė tyčiodamasis iš Jėzaus Kristaus.

Vaikinas „VKontakte“ pasidalijo fotomontažu – Jėzaus veidas buvo užklijuotas ant nacių uniformą dėvinčio vyro kūno. Ant nuotraukos buvo užrašyta frazė, kurią rusų stačiatikiai paprastai sako per Velykas.

V.Nočnevnovas: „Naktį galiu vaikščioti gatvėmis be jokių problemų. Tik negaliu sukrapštyti 50 tūkst. rublių.“

Kitame paveikslėlyje buvo matomas ant kryžiaus prikaltas Kristus, kurį nešė jo sekėjai. Ant viršuje esančio ženklo buvo parašyta „Važiuojam!“. Tai – akivaizdi aliuzija į sovietų astronauto Jurijaus Gagarino skrydį į orbitą.

Skelbiant verdiktą Sočio teisme, liudijo ir Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovas, citavęs Krikščionių vyskupų sinodo 787 metais paskelbtą atsišaukimą, kad „garbinant ikoną garbinamas ir jos prototipas“.

Teismas šia citata rėmėsi aiškinant, kodėl V.Nočnevnovo internete pasidalyti paveikslėliai įžeidžia tikinčiųjų jausmus.

RFE/RL paklaustas, kaip jaučiasi sulaukęs nuosprendžio, vaikinas atsakė glaustai – „gerai“. „Naktį galiu vaikščioti gatvėmis be jokių problemų. Tik negaliu sukrapštyti 50 tūkst. rublių“, – pridūrė V.Nočnevnovas.

Ikona kaip teptukas

Dalijimasis vaizdo medžiaga „Vkontakte“ problemų sukėlė ir 21 metų amžiaus Angarsko gyventojui. Vietos pareigūnų teigimu, jis nufilmavo, kaip stačiatikių ikoną panaudojo vietoj teptuko sienos dažymui.

Tyrėjų teigimu, tikinčiųjų jausmų įžeidimu kaltinamas angarskietis jau anksčiau sulaukė teisėsaugos nemalonės už neapykantos kurstymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius