-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuogos Pietų Korėjos prezidentės paveikslas išprovokavo smurto protrūkį

Nuogą nušalintą Pietų Korėjos prezidentę Park Geun-hye vaizduojantis paveikslas antradienį išprovokavo šalies parlamente smurto protrūkį – aršūs protestuotojai nuplėšė jį nuo sienos ir suniokojo.
Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye
Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Korėjiečių menininko paveikslas yra Edouard'o Manet garsiojo kūrinio „Olimpija“ perdirbinys.

Šis paveikslas buvo eksponuojamas Nacionalinėje Asamblėjoje surengtoje parodoje, kur savo darbus eksponuoja 22 menininkai. Visuose paveiksluose pajuokiama nušalintoji prezidentė ir į korupcijos skandalą įsipainiojusi jos patikėtinė Choi Soon-sil.

XIX amžiuje E.Manet nutapytame paveiksle, kuris eksponuojamas Paryžiaus muziejuje „Musee d'Orsay“, pavaizduota nuoga baltaodė prostitutė, kuri yra smeigte įsmeigusi žvilgsnį į žiūrovą, o juodaodė tarnaitė jai tiesia gėlių puokštę.

Lee Koo-young nutapytoje versijoje, pavadintoje „Nešvarus miegas“ (Dirty Sleep), Park Geun-hye bruožai perkelti ant nuogos azijietės, kuri prie savo krūtinės yra priglaudusi JAV specializuotos gynybos nuo balistinių raketų sistemos THAAD raketą.

Praėjusiais metais Park Geun-hye, reaguodama į Šiaurės Korėjos potencialių raketų atakų grėsmę, su JAV vyriausybe susitarė Pietų Korėjoje dislokuoti šią sistemą. Dėl šio susitarimo įsiuto Kinija, Pchenjano sąjungininkė.

Taip pat paveiksle yra pavaizduotas skęstantis keltas „Sewol“ – ši tragedija šalį sukrėtė prieš trejus metus ir pareikalavo beveik 400 gyvybių.

Ant moters šlaunies pavaizduoti du šuniukai, o jos tarnaitės vietoje buvo nutapyta Choi Soon-sil.

Apie 20 Park Geun-hye šalininkų ėmė siautėti toje parodoje ir sugadino paveikslą, nurodė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“. Vienas 63 metų dešiniųjų grupuotės narys buvo suimtas, o dar vieną persekioja policija, informavo agentūra.

Paryžiaus muziejaus „Musee d'Orsay“ tinklapyje minėtas E.Manet paveikslas apibūdinamas kaip „idealizuojamo nuogumo profanacija“ ir priduriama, kad jis „sukėlė smurtinę reakciją“.

Opozicijos įstatymų leidėjas Pyo Chang-wonas, organizavęs minėtą parodą, dėl to paveikslo pateko į savo paties demokratų partijos etikos komiteto akiratį.

Visgi, tą paveikslą, išprovokavusį kaltinimus seksizmu ir blogu skoniu, jis apgynė.

„Jis tikrai ne mano skonio, – jo žodžius citavo „Yonhap“. – Tačiau man atrodo, kad jis neperžengia meno laisvės ribų.“

Tapytojas Lee Koo-young yra vienas iš beveik 10 000 menininkų, įtrauktų į konservatorių vyriausybės „juodąjį sąrašą“ už atvirai Park Geun-hye reiškiamą kritiką. Pranešama, kad į tą sąrašą įtraukti asmenys negauna vyriausybės subsidijų ir privačių investuotojų lėšų, be to, jie yra sekami valstybės.

Praėjusį mėnesį šalies Konstitucinis Teismas paragino Park Geun-hye gynybos advokatus išaiškinti mįslingą jos kelių valandų dingimą per kelto „Sewol“ katastrofą.

Gausybė žiniasklaidos atstovų yra pasiūlę daug nepatvirtintų pranešimų apie tai, kur tada ji buvo pradingusi. Versijų būta įvairių – nuo meilės nuotykio, dalyvavimo šamanistiniame rituale iki kosmetinės operacijos ar apsilankymo kirpykloje.

Vis dėlto pati prezidentė šiuos kaltinimus kategoriškai neigia, vadina juos nepagrįstais ir tvirtina, kad tuo metu ji reagavo į tragediją ir davė nurodymus gelbėti nukentėjusiuosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius