2017 10 18 /19:58

Nuosprendis „Bosnijos skerdikui“ R.Mladičiui bus paskelbtas lapkričio 22-ąją

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolo teisėjai lapkričio 22-ąją paskelbs ilgai lauktą nuosprendį buvusiam serbų lyderiui Ratko Mladičiui, vadintam „Bosnijos skerdiku“, trečiadienį paskelbė teismo atstovai.
Ratko Mladičius teisme
Ratko Mladičius teisme / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Nuosprendis šioje byloje bus paskelbtas trečiadienį, lapkričio 22-ąją, 10 valandą“, – sakoma teismo pranešime.

Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TBTJ) nagrinėja Bosnijos serbų pajėgų generolo 74-erių R.Mladičiaus bylą, kurioje jam pateikta 11 kaltinimų dėl vadovavimo negailestingai etninio valymo kampanijai praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje.

Serbijoje 2011-ųjų gegužę suimtas R.Mladičius, kaltinamas dėl genocido, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui per Balkanų karą, nusinešusį 100 tūkst. žmonių gyvybių ir dar apie 2,2 mln. gyventojų pavertusį pabėgėliais.

Jis taip pat siejamas su Srebrenicos žudynėmis, kur R.Mladičiaus vadovaujamos Bosnijos serbų pajėgos 1995 metais išžudė beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

R.Mladičius taip pat laikomas atsakingu dėl 44 mėnesius trukusios ir 1995-ųjų lapkritį pasibaigusios Sarajevo apsiausties, per kurią žuvo 10 tūkst. žmonių.

Advokatas Branko Lukičius tvirtina, kad R.Mladičius „nekaltas“, ir sako, kad jis „nėra monstras, jis buvo karys kariaujantis prieš monstrą – islamo karo mašiną“.

Prokurorai jį sieja su dar maždaug 200 JT taikdarių paėmimu įkaitais ir tvirtina, kad jis įsakęs savo kariams „išvalyti“ Bosnijos miestus, kad juose neliktų kroatų, musulmonių ir kitų ne serbų tautybės gyventojų.

R.Mladičius jam pateiktus kaltinimus atmeta.

Jeigu TBTJ R.Mladičių pripažins kaltu, jam grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

R.Mladičiaus teismo procesas prasidėjo 2012-ųjų gegužę ir tęsėsi iki 2016-ųjų gruodžio, kai kaltintojai pateikė savo paskutinius argumentus ir pareikalavo įkalinimo iki gyvos galvos.

To tarpu jo advokatas Branko Lukičius tvirtina, kad R.Mladičius „nekaltas“, ir sako, kad jis „nėra monstras, jis buvo karys kariaujantis prieš monstrą – islamo karo mašiną“.

TBTJ baigia savo darbą, užbaigdamas paskutines 154 iš 161 asmens bylas dėl jų vaidmens karo laikotarpiu.

Veikęs ilgiau kaip du dešimtmečius, šis tribunolas užvers savo duris gruodžio 31 dieną. Tame pačiame pastate veiks vadinamasis JT palaikomas Tarptautinių baudžiamųjų tribunolų mechanizmas (MICT), svarstysiąs visas apeliacijas ir užsilikusius karų Balkanuose klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius