-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nušalinta Brazilijos prezidentė tvirtina esanti nekalta

Nuo pareigų laikinai nušalinta Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff antradienį, likus savaitei iki teismo, pripažino padariusi klaidų, bet tikino, kad jos toli gražu nėra vertos apkaltos.
Demonstracija Brazilijoje
Demonstracija Brazilijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Rousseff kaltinama naudojusi neteisėtus biudžeto manevrus, kad nuslėptų šalies ekonomikos problemų mastą prieš 2014 metų Brazilijos prezidento rinkimus. Senatas jos bylą pradės nagrinėti rugpjūčio 25 dieną, praėjus keturioms dienoms po Rio de Žaneiro olimpiados uždarymo.

Beveik neabejotina, kad šalies vadovė bus galutinai atstatydinta.

Artėjant jos apkaltos bylai, Brazilijos federalinis aukščiausiasis teismas antradienį taip pat leido pradėti tyrimą prieš D.Rousseff ir jos pirmtaką Luizą Inacio Lulą da Silvą, esą trukdžiusius teisingumui, kai buvo atliekamas antikorupcinis tyrimas dėl valstybinės naftos bendrovės „Petrobras“.

Kreipdamasi į sostinėje susirinkusius žmones, nušalinta prezidentė pakartojo, kad Brazilija turėtų surengti naujus rinkimus, siekiant išbristi iš politinės krizės.

Jeigu Senatas nepritartų jos atstatydinimui, D.Rousseff žadėjo palaikyti referendumą dėl pirmalaikio balsavimo, taip pat reformuoti rinkimų sistemą, kad būtų „iš pagrindų pertvarkytas“ modelis, daugumos brazilų laikomas ydingu.

Lyderė taip pat demonstravo kuklumą.

„Išklausiau griežtą kritiką dėl padarytų klaidų, išsakytą mano vyriausybės, – sakė ji. – Priimu šią kritiką kukliai ir ryžtingai, kad galėtume tiesti naują kelią į priekį.“

Vis dėlto D.Rousseff, buvusi kairiosios stovyklos partizanė, kurį 8-ame dešimtmetyje, kai šalį valdė karinė diktatūra, buvo kalinta ir kankinta, ryžtingai pakartojo, kad jos pašalinimas apkaltos būdu, prilygtų perversmui.

„Tai būtų neabejotinas perversmas, lydimas netiesioginių rinkimų“, – pabrėžė ji.

„Turime stiprinti demokratiją mūsų šalyje. Dėl to būtina, kad Senatas uždarytų šiuo metu vykstantį apkaltos procesą, pripažintų neginčijamus įrodymus, kad nebuvo jokios nusikalstamos atsakomybės“, – sakė lyderė.

„Esu nekalta, – tvirtino D.Rousseff. – Nėra labiau niokojančio neteisingumo negu pasmerkti nekaltą asmenį.“

Numatoma, kad galutinis apkaltos proceso etapas truks kelias dienas iki Senato balsavimo.

Po svarstymo Senatas turi surinkti dviejų trečdalių balsų daugumą, kad prezidentė būtų pašalinta iš posto. Jeigu taip nutiktų, laikinasis prezidentas Michelis Temeras liktų dirbti iki įprastų rinkimų 2018 metais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michelis Temeras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michelis Temeras

Žiniasklaidos organizacija „Globo“ nurodė, kad galutinis balsavimas gali įvykti rugpjūčio 30–31 dienomis.

Posėdžiui vadovaus Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Ricardo Lewandowski.

D.Rousseff buvo išrinkta 2010 metais ir perėmė valstybės vadovo pareigas iš savo politinio mentoriaus L.I.Lulos da Silvos, kairiosios Darbininkų partijos įkūrėjo.

Ji buvo perrinkta 2014-aisiais, bet prezidentės reputacija pašlijo dėl ekonomikos nuosmukio, išaugusio nedarbo ir didžiulio korupcijos skandalo, į kurį buvo įpainioti daugelis jos sąjungininkų, taip pat opozicijos narių.

Nuo 2015 metų D.Rousseff šalininkų stovykla pradėjo byrėti. Šių metų gegužę ji buvo nušalinta nuo pareigų, ruošiantis nagrinėti apkaltos bylą.

„Brazilija išgyvena viena labiausiai dramatiškų savo istorijos momentų“, – D.Rousseff rašė laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius