-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 01

Nusekusios upės Europoje atveria istorijos lobius, bet ekspertai nerimauja – sausra neslūgsta

Saulėje mėtosi metalinės seno surūdijusio pikapo detalės. Jo langų, padangų ir vidaus jau seniai nebėra, taip pat nelikę ir jokių veikiančių dalių. Jis guli priešais apgriautus namus ir apleistus viešuosius pastatus – tai Aceredo, buvusio kaimo šiaurės vakarų Ispanijoje, griuvėsiai; jį prieš tris dešimtmečius apsėmė vanduo, kai šalia buvusioje jėgainėje įvyko avarija ir slėnis buvo užtvindytas.
Nusekusi Reino upė
Nusekusi Reino upė / „The New York Times“/INGMAR BJÖRN NOLTING nuotr.

Dabar dėl nuolatinės sausros nuotykių ieškotojai gali šį kaimą vaiduoklį apeiti pėsčiomis.

Visoje Europoje kažkada po vandeniu panirę kaimai, laivai ir tiltai (kai kurie tūkstančių metų senumo) šiais metais išdžiūvus upėms ir rezervuarams vėl išvydo dienos šviesą.

Didžiajai žemyno daliai nuolat susiduriant su didžiulėmis karščio bangomis ir niokojančiomis sausromis įspūdingų nuotraukų srautas vis papildomas. Tiek kaitros bangos, tiek sausra, pasak mokslininkų, dėl žmogaus sukeltų klimato pokyčių ilgainiui bus vis labiau tikėtini reiškiniai.

Sudėtingas, daugialypis sausros ir didelio karščio poveikis jau akivaizdus.

Ispanijoje nuo sausros nusekus užtvankai į vakarus nuo Madrido iškilo Gvadalperalio dolmenas – keturių ar penkių tūkstantmečių senumo megalitinis paminklas, dažnai vadinamas Ispanijos Stounhendžu.

Italijoje, kur gyventojai susidūrė su didžiausia per 70 metų sausra, iš Tibro upės išniro senovės romėnų Nerono laikų tilto griuvėsiai.

Vienas didžiausių Vokietijos rezervuarų – Edersee – susitraukė tiek, kad matyti 1914 metais užtvindyto Bericho kaimo pamatai.

Prahove, Serbijoje, vandens lygis Dunojaus upėje nukrito taip žemai, kad dabar atidengta daugiau nei tuzinas per Antrąjį pasaulinį karą nuskendusių nacistinės Vokietijos laivų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius