-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nustatyta lenkų generolo Wladyslawo Sikorskio mirties priežastis

Lenkijos Tautos atminties instituto Krokuvos skyriaus darbuotojai ketvirtadienį paskelbė Lenkijos vyriausiojo kariuomenės vado II pasaulinio karo metais generolo Wladyslawo Sikorskio palaikų ekshumacijos rezultatus, pranešė lenkų žiniasklaida.
Wladyslawas Sikorskis
Wladyslawas Sikorskis / „Scanpix“ nuotr.

Ekspertai nustatė, kad generolas žuvo ne nuo žudiko rankos, jis nebuvo nunuodytas ar pasmaugtas. W.Sikorskio mirties priežastis –per lėktuvo katastrofą patirti stiprūs veido, galvos bei viso kūno sužalojimai. Mirtis jį ištiko per keliolika sekundžių, kai lėktuvas nukrito į vandenį Gibraltaro sąsiauryje.

Ne tik Lenkijoje, bet ir užsienyje daug metų sklandė gandai apie paslaptingą generolo W.Sikorskio mirtį 1943 metais Gibraltare, kai vos pakilęs į orą lėktuvas su generolu ir jį lydinčiais asmenimis nukrito į jūrą. Todėl Tautos atminties institutas praėjusių metų lapkritį nusprendė ekshumuoti generolo palaikus, kurie 1993 metais buvo palaidoti Vavelio bažnyčios Krokuvoje kriptoje.

Generolo palaikai nebuvo kruopščiau ištirti nei 1943 metais, kai kariškio kūnas buvo ištrauktas iš vandens Gibraltare, nei 1993 metais, kai jo palaikai buvo pergabenti iš Anglijos į Lenkiją.

Dabar per du mėnesius su trupučiu, atlikus genetinius, radiologinius, toksikologinius, antropologinius ir dendrologinius palaikų bei rūbų tyrimus, nustatyta, jog palaikai 99,2 proc. tikimybe yra generolo W.Sikorskio.

Jo kaukolėje nerasta jokių šaunamo ginklo paliktų žymių, toksikologiniai tyrimai neparodė jokių cheminių medžiagų pėdsakų, todėl ir atmetama hipotezė apie galimą generolo nunuodijimą.

Ekspertai konstatavo sunkius veido ir galvos sužalojimus, taip pat daugelį kūno kaulų lūžių. Todėl manoma, kad lėktuvui krentant į vandenį generolas smarkiai trenkėsi į pilotų kabinos duris. Smūgis buvo toks stiprus, jog buvo nuplėšta pusė veido. Tai patvirtino ir medžio skeveldrų liekanos kaukolėje.

Gibraltare ryšių karininku dirbęs majoras Ludwikas Lubienskis 1943 metų liepos 7 d. tuoj po katastrofos liudijo, jog „buvo nuplėšta dešinioji vado veido pusė ir dalis galvos, matyt, atsitrenkus į lakūnų kabinos kampą“.

Tai pasitvirtino po 66 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius