-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistosios užmėtymu akmenimis viltis – viso pasaulio žmonės

Iranietę, dviejų vaikų motiną Sakineh Mohammadie Ashtiani nuo mirties bausmės užmėtant akmenimis išgelbėti gali tik tarptautinė bendruomenė, teigia žmogaus teisių gynėjai. Irano pareigūnai moteriai oficialiai paskelbė mirties bausmę.
Irane už neištikimybę moterys mirtinai užmėtomos akmenimis
Irane už neištikimybę moterys mirtinai užmėtomos akmenimis. / „Scanpix“ nuotr.

2006 m. Ashtiani apkaltinta neištikimybe. Kai buvo išplakta 99 kirčiais, iranietė pripažino savo kaltę, tačiau vėliau prisipažinimą atmetė ir paneigė turėjusi nesantuokinių lytinių santykių. Tai telefonu CNN patvirtino žmogaus teises ginantis advokatas Mohammadas Mostafaei, atstovaujantis minėtai moteriai.

Nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ praneša, kad 42 metų iranietę ketinama iki krūtinės įkasti į žemę, o tuomet apmėtyti gana dideliais akmenimis, kad būtų sužeista, tačiau ne tokiais dideliais, jog iškart mirtų.

Irano baudžiamojo kodekso 74 straipsnyje numatyta, kad už santuokinę neištikimybę mirties bausmę užmėtant akmenimis galima skirti tik tuomet, kai yra mažiausiai keturi neištikimybės liudytojai – keturi vyrai arba trys vyrai ir dvi moterys. Tačiau Ashtiani byloje liudininkų nėra. Žmogaus teisių aktyvistai pabrėžia, kad vyrai dažnai melagingai įduoda žmonas, taip norėdami išsilaisvinti iš santuokos.

Žmogaus teisių aktyvistai pabrėžia, kad vyrai dažnai melagingai įduoda žmonas, taip norėdami išsilaisvinti iš santuokos.Kaltinimai moteriai rėmėsi ne įrodymais, bet trijų iš penkių teisėjų įsitikinimais. Moteris prašė teismo pasigailėti, tačiau teisėjai atsisakė suteikti malonę. Pasigailėti prašė ir nuteistosios dukra bei sūnus.

Per pusmetį – 126 egzekucijos

Tik tarptautinė kampanija, kuria siekiama padaryti spaudimą Teherano režimui, gali padėti išgelbėti moters gyvybę, įsitikinusi Mina Ahadi, Tarptautinio komiteto prieš užmėtymą akmenimis ir mirties bausmę, vadovė.

„Teisiškai viskas baigta. Sakineh gali būti užmėtyta akmenimis bet kurią minutę, – naujienų tarnybai CNN sakė M.Ahadi. – Štai kodėl nusprendėme inicijuoti labai platų tarptautinės visuomenės judėjimą. Tik jis gali padėti.“

Ashtiani bylos aplinkybės Irane nėra išimtis, bet greičiau taisyklė. „Didžioji dalis asmenų, nuteistų mirties bausme užmėtant akmenimis, yra moterys. Joms ši bausmė skiriama daug dažniau nei vyrams“, – dar 2008 m. nustatė „Amnesty International“.

Praėjusią savaitę „Amnesty International“ dar sykį kreipėsi į Irano valdžią su prašymu nedelsiant sustabdyti egzekucijas ir pakeisti visas mirties bausmes kitomis bausmėmis. Pasak minėtos nevyriausybinės organizacijos, nuo šių metų pradžios iki birželio 6 d. Irane įvykdytos 126 egzekucijos.

„Organizacija taip pat ragina Irano valdžią peržiūrėti ir panaikinti mirties bausmės įstatymus, atskleisti visas detales, susijusias su visomis mirties bausmėmis ir egzekucijomis, bei prisidėti prie vis didėjančios tarptautinės tendencijos panaikinti mirties bausmę“, – teigiama „Amnesty International“ pareiškime.

M.Ahadi, iš Irano išvykusi 1980-ųjų pradžioje, CNN sakė, kad „Amnesty International“ ir kitų organizacijų bei pavienių asmenų spaudimas yra vienintelė galimybė išgelbėti Ashtiani gyvybę.

„Patirtis rodo, kad kai spaudimas yra labai didelis, islamo valdžia pradeda kalbėti kitaip“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius