Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nutekintas dokumentas: kaip JK po „Brexit“ nori elgtis su imigrantais

Britų portalo „The Guardian“ žurnalistai gavo šalies vyriausybės rengtą dokumentą, kuriame įvardijami pasiūlymai, ką daryti su imigrantais po pasitraukimo iš Europos Sąjungos.
„Brexit“
„Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iškart po „Brexit“ Jungtinė Karalystė paliks laisvo darbuotojų judėjimo zoną ir pradės taikyti apribojimus, kuriais sieks didžiąją dalį imigrantų atgrasyti nuo atvykimo į šalį – pasiūlymai neturėtų paliesti tik aukštos kvalifikacijos darbuotojų.

82 puslapių dokumentas yra parašytas šių metų rugpjūčio mėnesį. Jame pirmą kartą išdėstoma, kokių žingsnių Londonas norėtų imtis savo imigracijos politikoje – bus siekiama vietiniams darbuotojams suteikti pranašumą.

„Dėstant paprastai, tai reiškia, kad tam, jog būtų laikoma naudinga visai šaliai, imigracija turi duoti naudos ne tik patiems migrantams, bet pagerinti gyvenimą ir čia gyvenantiems žmonėms“, – rašoma dokumente.

Jame pateikiami pasiūlymai, kaip sumažinti žemesnės kvalifikacijos migrantų iš ES skaičių – pavyzdžiui, jiems leisti likti šalyje daugiausia dvejus metus. Aukštos kvalifikacijos darbuotojams būtų suteikta teisė JK gyventi ilgiau – nuo 3 iki 5 metų.

Dokumente taip pat aprašomi etapai, kaip pradėtų veikti nauja imigracijos sistema, kuri iš daugumos Europos migrantų atimtų teisę įsikurti Jungtinėje Karalystėje. Taip pat atsirastų naujų apribojimų, kaip jie galėtų į šalį atsivežti savo šeimos narius. Kaip rašo „The Guardian“, tai gali išskirti tūkstančius šeimų.

Visiems ES valstybių piliečiams įvažiuojant į šalį bus privaloma parodyti pasą. Dokumente taip pat siūloma, kad būtų įvesta laikinų biometrinių leidimų gyventi sistema – tokius turėtų gauti visi ES piliečiai, į šalį įvažiuojantys po „Brexit“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./„Brexit“ asociatyvinė nuotrauka
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./„Brexit“ asociatyvinė nuotrauka

Pasiūlymų dokumentui dar turi pritarti ministrai, o tuomet dėl šio plano JK reikės derėtis su ES. „The Guardian“ žiniomis, jau dabar tarp ministrų yra kilę daug ginčų dėl kai kurių pasiūlymų.

Britų leidinio teigimu, toks planas įsiutintų ne tik šalies verslininkus, kurie nori išlaikyti laisvą darbuotojų judėjimą, bet ir europiečius, kurie ir taip baiminasi, jog Londonas ES piliečius nori traktuoti kaip antrarūšius. Tai galėtų priversti Briuselį imtis atsakomųjų priemonių prieš JK.

Tarp dokumento pasiūlymų taip pat yra:

  • Planai apriboti ES imigraciją darbo rinkoje, suteikiant prioritetą vietos darbuotojams. Valdžia galėtų apriboti ES piliečiams galimybes ieškoti darbo, ilgam laikui įsikurti šalyje, taip pat – įvesti kvotas, kiek žemesnės kvalifikacijos darbuotojų gali įvažiuoti į JK.
  • Siūloma, kad po „Brexit“ dvejus metus būtų pereinamasis laikotarpis, tuomet pradėtų galioti visa nauja imigracijos politika.
  • Siūloma atsisakyti ES nuostatų dėl šeimos narių teisių apsigyventi JK. Tokiais būtų laikomi tik artimiausi šeimos nariai ir ilgalaikiai partneriai.
  • Jeigu ES pilietis, gyvenantis JK, nori į šalį atsivežti sutuoktinį ne iš ES šalies, jam arba jai reikės per metus uždirbti bent 18,6 tūkst. svarų sterlingų.
  • Įvažiuojantiems į šalį ES piliečiams bus privalu turėti pasą – asmens tapatybės kortelių nepakaks. Visi įvažiuojantieji šalyje galės išbūti tik tam tikrą laikotarpį – daugiausia tris arba šešis mėnesius. Jeigu norės pasilikti ilgiau, turės kreiptis dėl biometrinio leidimo gyventi, kuriame gali būti įrašyti ir pirštų atspaudai.
  • Leidimai gyventi nebūtų duodami darbo ieškotojams. Būtų įvesta minimali pajamų riba tiems migrantams, kurie čia norės gyventi neieškant darbo.
  • Siūloma įvesti „teisės dirbti“ patikras. Aptikus nelegalių darbuotojų, įmonėms ir asmenims būtų skirtos baudžiamosios sankcijos.

Dokumente labai stipri „Britanija – pirma“ tema. Jame rašoma, kad, kai tik įmanoma, JK darbdaviai turi stengtis darbo vietas užpildyti vietos gyventojais.

Dokumento autoriai tikisi, kad tokiomis priemonėmis kasmetinis migrantų srautas (kuris siekia apie 250 tūkst. ES piliečių per metus) sumažėtų iki dešimčių tūkstančių.

Visą dokumentą galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius