-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nutekintas įrašas rodo Baltarusijos režimo planus įkurti stovyklą politiniams kaliniams

Nutekintas garso įrašas, kuriame, panašu, kalba aukštas Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnas, atskleidžia planus įsteigti internavimo stovyklą politiniams kaliniams, praneša „Laisvosios Europos radijas“. Įraše pareigūnai raginami nesidrovėti prieš protestuotojus panaudoti mirtinus ginklus.
Sulaikyti protestuotojai nuovadoje Minske
Sulaikyti protestuotojai nuovadoje Minske / „Scanpix“/AP nuotr.

Garso įrašu dalytasi socialiniuose tinkluose. Taip padarė ir „By Pol“ iniciatyva – grupė buvusių Baltarusijos saugumo ir teismų sistemos pareigūnų, kurie perėjo į opozicijos pusę.

VIDEO: 15/15: Iš pirmų lūpų – protestai Baltarusijoje, įkalinimas perpildytose areštinėse

Vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad garso įrašas – suklastotas, tačiau opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja tvirtina esanti įsitikinusi jo autentiškumu.

„Baltarusijos vidaus reikalų viceministras sakė planuojantas įsteigti stovyklą žmonėms, kurie naudojasi savo konstitucine teise taikiai protestuoti prieš beteisiškumą. Ar galite tai įsivaizduoti savo šalyje?“ – tviteryje rašė S.Cichanouskaja.

Tai – ne pavienis atvejis. Neseniai portalas „EU Observer“ paviešino kitą nutekintą pokalbį, kuriame užfiksuota, kaip 2012 metais KGB pareigūnai planuoja A.Lukašenkos oponentų žmogžudystes Vokietijoje.

Ragino naudoti ginklus

Naujausiame garso įraše, pasak „By_Pol“ ir kitų šaltinių, kalba vidaus reikalų viceministras Nikolajus Karpenkovas, atsakingas už ministerijos pajėgas. Jis ne kartą ragino panaudoti jėgą ar pats jos ėmėsi, buvo užfiksuotas su gumine lazdą bandantis sudaužyti kavinės, kurioje slėpėsi protestuotojai, langą.

A.Lukašenka paaukštino N.Karpenkovą į šias pareigas lapkritį. Anot analitikų, tai – vienas iš žingsnių siekiant šalyje sustiprinti „silovikų“ – saugumo tarnybų pareigūnų – įtaką. Jie yra svarbesnis režimo ramstis nei bet kada anksčiau, nurodo RL/RFE.

VIDEO: Tūkstančiai žmonių Baltarusijoje gedi nuo sumušimų mirusio protestuotojo

„By_Pol“ teigimu, garso įrašas darytas spalio pabaigoje, kai N.Karpenkovas vadovavo Vidaus reikalų ministrijos departamentui, atsakingam už kovą su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu. Pasak „By_Pol“, N.Karpenkovas kalbėjo departamento ministrų susirinkime.

Įraše girdimas balsas, kuris, panašu, yra N.Karpenovo, sako, kad planuojama Ivasevičiuose įkurti ilgalaikę internavimo stovyklą. Šiame pietų Baltarusijos mieste jau veikia kalėjimas.

„Taip pat kalbame apie galimybę įsteigti stovyklą protestuotojams. Kuriame duomenų bazę“, – sako asmuo, kuris, panašu, yra N.Karpenkovas.

Anot jo, į stovyklą būtų perkelti aktyviausi protestuotojai, ji būtų aptverta spygliuota tvora.

Nėra žinoma, kiek tokie planai pasistūmėjo, jei išvis pasistūmėjo.

Garso įraše raginama nesidrovėti prieš protestų dalyvius panaudoti turimus pistoletus „MP-443 Grach“. „Esame aprūpinti, paskysiu, labai galingu ginklu“, – sako jis ir priduria, kad tam pritaria A.Lukašenka.

„Mes visapusiškai esame remiami valdžios dėl ginklų panaudojimo“, – tvirtina asmuo ir nurodo, kad A.Lukašenka įsakė griežtai susidoroti su „visais judėjimais gatvėse“.

„Kaip sako prezidentas, jei protestuotojas eina jūsų link, panaudokite ginklus, net nemirtinus, reikia taikytis į kojas, pilvą, sėklides, kad atgavęs sąmonę protestuotojas suprastų, ką padarė. Turite tokius pasirinkimo variantus: sužeisti, suluošinti ar nužudyti. Šaukite tiesiai į kaktą ar veidą. Po to jis niekada neatsigaus“, – kalbama įraše.

Garso įraše kalbama ir apie Aleksandrą Taraikovskį, tapusį pirmąja susidorojimo su rugpjūtį kilusiais protestais auka. „Taip, Taraikovskis. Jis buvo girtas ir kvailas, kurį užbaigė guminė kulka, pataikiusi jam į krūtinę.“

Baltarusijos valdžia sako, kad A.Taraikovskis rugpjūčio 10 dieną žuvo po to, kai jo rankose susprogo užtaisas, kurį jis ketino mesti į pareigūnus.

Tačiau vėliau naujienų agentūra „Associated Press“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip svyruodamas A.Taraikovskis kruvinais marškiniais galiausiai nukrenta ant žemės, vos keli metrai nuo riaušių policininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius