Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nutekinti JAV dokumentai: Kinija kuria kibernetinius ginklus šalių palydovams užgrobti

Nutekinta JAV žvalgybos ataskaita atskleidė, jog Kinija kuria sudėtingus kibernetinius ginklus, kad galėtų „perimti priešiškų palydovų kontrolę“ ir paversti juos nenaudingais duomenų signalams ar stebėjimui karo metu, pranešė su išslaptintais dokumentais susipažinęs leidinys „Financial Times“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

JAV vertinimu, Kinijos siekis kurti pajėgumus, kurie leistų „paneigti, išnaudoti ar užgrobti“ priešo palydovus, yra pagrindinė jos tikslo kontroliuoti informaciją, kurią Pekinas laiko pagrindine „karo veiksmų sritimi“, dalis.

Šiais metais paskelbtas dokumentas, apie kurį anksčiau nebuvo pranešta, buvo vienas iš dešimčių, kuriais, kaip įtariama, pasidalijo 21 metų JAV oro pajėgų gvardietis, atskleisdamas svarbiausius Amerikos žvalgybos duomenis per daugiau nei dešimtmetį.

Tokio pobūdžio kibernetiniai pajėgumai pranoktų viską, ką Rusija yra dislokavusi Ukrainoje, kur elektroninio karo komandos taikė brutalios jėgos metodą, tačiau tai nedavė reikšmingų rezultatų.

Šiomis atakomis, pirmą kartą sukurtomis devintajame dešimtmetyje, bandoma užgožti signalus tarp žemoje orbitoje esančių „SpaceX“ palydovų ir jų antžeminių terminalų, transliuojant panašiais dažniais iš sunkvežimiuose įrengtų trukdymo sistemų, tokių kaip „Tirada-2“.

NASA/Visų palydovų, šiuo metu skriejančių apie Žemę, vizualizacija
NASA/Visų palydovų, šiuo metu skriejančių apie Žemę, vizualizacija

Ambicingesnėmis kibernetinėmis atakomis Kinija siekia imituoti signalus, kuriuos priešo palydovai gauna iš savo operatorių, apgaule priverčiant juos visiškai perimti valdymą arba sugadinti jų veikimą lemiamais mūšio momentais.

Įslaptintame JAV dokumente teigiama, kad šis kibernetinis pajėgumas leistų Kinijai „perimti palydovo kontrolę, dėl ko jis taptų neefektyvus ryšio, ginklų ar žvalgybos, stebėjimo ir žvalgybos sistemų palaikymui“. JAV niekada neatskleidė, ar turi panašių pajėgumų.

Ekspertų teigimu, Kinija siektų sutrikdyti palydovų, kurie paprastai veikia tarpusavyje sujungtose grupėse, gebėjimą bendrauti, perduoti signalus ir įsakymus ginklų sistemoms arba siųsti atgal vaizdinius ir perimtus elektroninius duomenis

Taivanas, kuris atkreipė dėmesį į tai, koks nepakeičiamas Ukrainos kariuomenei buvo palydovinis ryšys, siekia sukurti ryšių infrastruktūrą, kuri galėtų atlaikyti Kinijos ataką.

Taivanas vilioja investuotojus, kad galėtų įsteigti savo palydovinio ryšio tiekėją, ir kartu eksperimentuoja su negeostacionariais palydovinio ryšio imtuvais 700 Taivano vietų, kad būtų užtikrintas duomenų srauto pralaidumas karo ar nelaimių atveju, sausio mėn. rašė „Financial Times“.

Tai, kad palydovinis ryšys tapo itin svarbus kariniams veiksmams, rodo ir tai, kad per Rusijos kibernetinę ataką, likus kelioms valandoms iki praėjusių metų vasario 24 d. pradėtos invazijos, pavyko paversti neveiksmingais tūkstančius Ukrainos karinių maršrutizatorių, įsigytų iš JAV bendrovės „Viasat“.

Vienas Ukrainos pareigūnas tuomet šią ataką apibūdino kaip „katastrofišką“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Savanorio vieta prie „Starlink“ terminalo, pastatyto vietos gyventojams Chersono gatvėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Savanorio vieta prie „Starlink“ terminalo, pastatyto vietos gyventojams Chersono gatvėje

Ji taip pat sutrikdė tūkstančių „Viasat“ klientų Lenkijoje, Italijoje ir Vokietijoje, kur buvo paveikti keli šimtai vėjo turbinų, paslaugų teikimą.

Nors „Viasat“ įsilaužimas buvo sudėtingas, per jį buvo įsilaužta į bendrovės kompiuterines sistemas ir į modemus buvo siunčiami nurodymai, dėl kurių jie sugedo.

Nutekintame vertinime teigiama, kad Kinijos tikslai yra daug pažangesni. Ekspertų teigimu, jie siektų sutrikdyti palydovų, kurie paprastai veikia tarpusavyje sujungtose grupėse, gebėjimą bendrauti, perduoti signalus ir įsakymus ginklų sistemoms arba siųsti atgal vaizdinius ir perimtus elektroninius duomenis.

JAV kariuomenės pareigūnai įspėjo, kad Kinija padarė didelę pažangą vystydama karines kosmoso technologijas, įskaitant susijusias su palydoviniu ryšiu.

JAV kosmoso pajėgų vadas generolas Bradley'is Chance'as Saltzmanas praėjusį mėnesį Kongresui sakė, kad Pekinas agresyviai plėtoja kovos kosmose pajėgumus, siekdamas įgyvendinti savo „kosminę svajonę“ – iki 2045 m. tapti svarbiausia galia už Žemės atmosferos ribų.

„Kinija ir toliau agresyviai investuoja į technologijas, skirtas mūsų kosminiams pajėgumams trikdyti, menkinti ir naikinti“, – pridūrė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Kinija sparčiai plečia kosmoso sektorių. Nuotraukoje - 2021 m. į kosmosą pasiruošę skristi Kinijos astronautai
„Scanpix“/AP nuotr./Kinija sparčiai plečia kosmoso sektorių. Nuotraukoje - 2021 m. į kosmosą pasiruošę skristi Kinijos astronautai

Anot B.C.Saltzmano, Kinijos kariuomenė yra dislokavusi 347 palydovus, įskaitant 35 paleistus per pastaruosius šešis mėnesius, kuriais siekiama stebėti, sekti, nukreipti ir atakuoti JAV pajėgas bet kokio būsimo konflikto metu.

Į atsargą išėjęs oro pajėgų generolas Charlie'is Moore'as, dirbęs JAV kibernetinės vadovybės pavaduotoju, teigė, kad Kinija deda didžiules pastangas, siekdama atremti asimetrinį pranašumą, kurį JAV turi kibernetinėje ir kosmoso srityse.

„Kinija supranta Jungtinių Valstijų pranašumą kosmoso ir kibernetinėje srityse, todėl ji labai suinteresuota ne tik tobulinti savo pajėgumus, bet ir pasinaudoti tuo, ką mes vadiname pirmosios jėgos pranašumu abiejose srityse“, – tvirtino Ch.Moore'as, kuris šiuo metu yra Vanderbilto universiteto Tenesyje vizituojantis profesorius.

„Jie dirba ties visais pajėgumais, kuriuos nori turėti gynybos ir puolimo bei žvalgybos ir stebėjimo požiūriu“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius