Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuvainikuotas didvyris: Vakarai kritikuoja prisikėlusį A.Babčenką, kolegos Kijeve sveikina operaciją

Iš didvyrio į „šiknių“ – taip per parą pasikeitė požiūris į Kijeve „nužudytą“ ir prisikėlusį garsų rusų žurnalistą, aršų Kremliaus kritiką Arkadijų Babčenką. Vakarų žurnalistai jau pliekia Ukrainos saugumo tarnybas – jaučiasi apgauti. Vis dėlto hibridiniame kare su Rusija kovojantys ukrainiečiai žiniasklaidos atstovai ir ekspertai operaciją vertina teigiamai.
Arkadijus Babčenka
Arkadijus Babčenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Sunku nupasakoti, kaip trečiadienį dirbo Kijeve buvę žurnalistai: susitikimai prasidėdavo tylos minutėmis, apie A.Babčenką pasakojantys pašnekovai vos tramdydavo ašaras, o vietiniai žiniasklaidos atstovai tyliai klausė: „Kas kitas?“

Artimas A.Babčenkos bičiulis, Ukrainos visuomeninio transliuotojo generalinis direktorius Zurabas Alasanija prieš paaiškėjant tiesai 15min teigė neabejojantis, kad už tariamos žurnalisto žmogžudystės slypi Kremlius ir Federalinė saugumo tarnyba (FSB).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zurabas Alasania
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zurabas Alasania

„Rusijai nereikia priežasčių ką nors nužudyti. Jie bandė tai padaryti Skripaliui Anglijoje, dabar jie tą patį daro Ukrainoje. Niekas nežino, kas bus kitas. Rusija bando pasakyti: mes jus nužudysime bet kur ir bet kada.

Jie bando pasakyti, kad jei esi rusas, turi likti Rusijoje. Ne vien fiziškai, bet ir mintimis. Jie nori įbauginti ne tik rusus, bet ir mus – ukrainiečius“, – kalbėjo Z.Alasanija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Maždaug po 15 minučių paaiškėjo, kad Z.Alasania buvo teisus: garsaus karo žurnalisto bei dar trijų dešimčių asmenų žmogžudystes esą iš tiesų užsakė minėta FSB, žudikui pasiruošusi atseikėti 40 tūkst. dolerių.

Tiesa, viena smulkmenėlė: pats A.Babčenka Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) spaudos konferencijoje pasirodė gyvas ir sveikutėlis.

„Scanpix“/AP nuotr./Arkadijus Babčenka
„Scanpix“/AP nuotr./Arkadijus Babčenka

„Jis gyvas, gyvas!“ – džiaugsmingai šaukė ir glėbesčiavosi visuomeninio transliuotojo būstinėje susirinkusi Europos žurnalistų delegacija, kai SBU vadovas Vasilis Hrycakas pakvietė A.Babčenką į salę ir paskelbė, kad tai tebuvo slaptųjų tarnybų operacija.

Tvirtai laikėsi ir pats konferencijos kaltininkas: tik per plauką netapęs Kremliaus kovos su demokratinėmis vertybėmis simboliu, A.Babčenka juokavo sužinojęs, kad vis dėlto nėra pigus ir pasakojo pasižadėjęs šokti ant Vladimiro Putino kapo.

VIDEO: Vladimiras Putinas – KGB agentas, tapęs galingiausiu žmogumi Rusijoje

Tapo melagingų naujienų įkaitais?

Tiesa, greitai džiaugsmą pakeitė didžiulė nuostaba, galiausiai išaugusi į nemažą susierzinimą. „Mus apgavo“, „buvome priversti skleisti melagingas naujienas“, „Vakarų šalyse tokie dalykai neįsivaizduojami“ – šios frazės užkulisiuose sklido iš Vakarų žiniasklaidos atstovų lūpų.

Mus apgavo“, „buvome priversti skleisti melagingas naujienas“, „Vakarų šalyse tokie dalykai neįsivaizduojami“ – tokios frazės užkulisiuose sklido iš žiniasklaidos atstovų lūpų.

Labai greitai SBU dėl specialiosios operacijos skirta kritika persikėlė ten, kur dar taip neseniai už kraupų nusikaltimą buvo pliekiama Rusija – į socialinius tinklus.

Nepriklausomas žurnalistas Aleksejus Kovaliovas išvadino A.Babčenką „visišku šikniumi“ ir pridūrė, kad „mes visi durniai, jog tuo patikėjome“. „Žinoma, džiaugiuosi, kad jis gyvas“, – teigė A.Kovaliovas.

„Kokia puiki diena Kremliui“, – tviteryje rašė šiuo metu Rygoje gyvenantis rusų žurnalistas Leonidas Ragozinas.

„Twitter“ nuotr./Leonidas Ragozinas
„Twitter“ nuotr./Leonidas Ragozinas

Išties: Maskvos propagandos ruporai suskubo įvykį lyginti su kovo pradžioje Anglijoje prieš buvusį rusų šnipą Sergejų Skripalį įvykdytu išpuoliu. Dėl šios atakos tarptautinė bendruomenė taip pat kaltina Rusiją.

„Vyriausybei visada labai pavojinga žaisti faktais, ypač melagingoms istorijoms pasitelkiant žurnalistus“, – paskelbė autoritetingos organizacijos „Reporteriai be sienų“ vadovas Christophe'as Deloir'as.

Ukrainos žurnalistai ragina neteisti

Vis dėlto Ukrainos, kuriai priklausantį Krymo pusiasalį okupavo Rusija ir kurios rytuose nuo 2014-ųjų Kijevo pajėgos kovoja su Maskvos remiamais separatistais, žurnalistai ragino neskubėti teisti SBU.

V.Jermolenka: „Bėda ta, kad Ukrainoje istorija, esą buvo sučiuptas vyrukas, planavęs žmogžudystę, žmonės nelabai tikėtų.“

„Bėda ta, kad Ukrainoje istorija, esą buvo sučiuptas vyrukas, planavęs žmogžudystę, žmonės nelabai tikėtų“, – 15min sakė ukrainiečių filosofas ir žurnalistas Volodymyras Jermolenka.

Tinklaraštininkė ir Ukrainos politikos ekspertė Kateryna Kruk teigė, kad visa šalies žurnalistų bendruomenė pastarąją parą išgyveno stiprią emocinę traumą, ir vis dėlto ragino pasitikėti SBU.

„Svarbiausia, kad jis yra gyvas. Jie (SBU, – red.) sugebėjo sulaikyti užpuolikus, atskleisti visą nusikalstamą tinklą.

Atidžiai seku, ką apie tai rašo Vakarų žurnalistai, ir matau, kaip jie pyksta ant Ukrainos ir SBU. Tai – emocinga reakcija: galbūt jie pasijuto išnaudoti, tarsi iš jų buvo pasityčiota.

Manau, kad labai neteisinga, jog užvakar daugybė žmonių kritikavo SBU už nesugebėjimą užkirsti kelio išpuoliui net ir žinodami, kaip atvirai Babčenka kritikavo Kremlių. Trečiadienį, sužinoję, kad SBU nuveikė kažką sėkminga – juk jis liko gyvas – žmonės vis tiek kritikuoja Ukrainą ir tarnybą“, – 15min sakė K.Kruk.

K.Kruk: „Manau, kad labai neteisinga, jog vakar daugybė žmonių kritikavo SBU už nesugebėjimą užkirsti kelio išpuoliui net ir žinodami, kaip atvirai Babčenka kritikavo Kremlių. Šiandien sužinoję, kad SBU nuveikė kažką sėkmingo – juk jis liko gyvas – žmonės vis tiek kritikuoja Ukrainą ir tarnybą.“

Ekspertė ragino žurnalistus suprasti, kad ne viskas vyksta pagal jų taisykles. „Yra ir karinis, saugumo lygmuo. Ne viskas turi būti vieša“, – mano ji.

Ekspertas operaciją vertina teigiamai

Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius 15min teigė, kad šią SBU operaciją galima laikyti sėkminga, kadangi jos metu buvo sulaikytas ne tik nusikaltimo vykdytojas, bet ir užsakovas.

Anot M.Laurinavičiaus, visus šiuos įvykius reikia vertinti hibridinio karo kontekste, kadangi pasikėsinimu į A.Babčenką stengtasi destabilizuoti padėtį Ukrainoje.

„Šis atvejis skiriasi nuo kitų tik todėl, kad jo centre atsidūrė žinomas žmogus. Būtent todėl kilo tarptautinis ažiotažas. Vis dėlto tai yra normali teisėsaugos operacija.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

Tačiau kažkodėl platinama neteisinga informacija, neva demokratinėse valstybėse toks teisėsaugos veikimas būtų neįmanomas. Tai – netiesa. Demokratinėse valstybėse toks modelis teisėsaugai yra įprastas“, – 15min sakė analitikas.

M.Laurinavičius: „Šiose diskusijose yra sukeičiami akcentai: bandoma pasakyti, kad viskas yra imituota. Tačiau nusikaltimas yra realus – sulaikytas ir vykdytojas, ir užsakovas. Buvo imituota tik paskutinė jo fazė, skirta nusikaltimui iki galo išaiškinti, dokumentuoti ir atskleisti.“

M.Laurinavičius sako nemanąs, kad A.Babčenkos žinomumas turėjo sutrukdyti labai svarbiai ne tik teisėsaugos, bet ir hibridinio karo operacijai.

„Šiose diskusijose yra sukeičiami akcentai: bandoma pasakyti, kad viskas yra imituota.

Tačiau nusikaltimas yra realus – sulaikytas ir vykdytojas, ir užsakovas. Buvo imituota tik paskutinė jo fazė, skirta nusikaltimui iki galo išaiškinti, dokumentuoti ir atskleisti.

Sukeičiami akcentai ir dėl to, kad Babčenka yra žurnalistas.

Vis dėlto tai teisėsaugos operacija, o ne tai, ką sugalvojo pats Babčenka. Ne jis pats viską surengė ir organizavo“, – sakė M.Laurinavičius.

VIDEO: Konferencijoje pasirodęs A.Babčenka: žinia apie jo mirtį buvo speciali operacija

Analitikas siūlo atkreipti dėmesį į informaciją, kad buvo planuojama nužudyti dar 30 žmonių. Vadinasi, itin svarbu sustabdyti ne tik A.Babčenkos žmogžudystę, bet ir užkirsti kelią panašiems nusikaltimams.

„Ukrainai, esančiai hibridinio karo epicentre, reikėjo sustabdyti ne tik 30 konkrečių nužudymų, bet ir stabdyti destabilizacijos kampaniją.

Žmonės yra žudomi ne tik todėl, kad jie yra kažkieno priešai, bet ir siekiant destabilizuoti šalį“, – 15min sakė M.Laurinavičius ir pridūrė, kad iš šios operacijos Vakarai gali pasimokyti apie slaptųjų Rusijos tarnybų veiklą.

„Be to, prieš dieną Babčenka buvo didvyris: visi kalbėjo, koks tiesus ir sąžiningas jis buvo žurnalistas. Dabar, kai paaiškėjo, kad tai – normali teisėsaugos operacija, viskas apsivertė: pasipylė kaltinimai Babčenkai – neva jis kažką ne taip padarė.

M.Laurinavičius: „Be to, dieną prieš Babčenka buvo didvyris: visi kalbėjo koks tiesus ir sąžiningas jis buvo žurnalistas. Dabar, kai paaiškėjo, kad tai – normali teisėsaugos operacija, viskas apsivertė: pasipylė kaltinimai Babčenkai – neva jis kažką ne taip padarė.“

Jis viešai atsiprašė net žmonos – nebuvo kitos išeities. Ir staiga vakar tie, kurie besąlygiškai tikėjo Babčenka, šiandien juo nebetiki.

Kažkodėl mes patys, neturėdami jokios informacijos, leidžiame daryti išvadas, kad egzistavo kitokia išeitis“, – sakė M.Laurinavičius.

Analitikas siūlo atsargiai vertinti argumentą, esą A.Babčenkos istorija pasitarnaus Kremliaus propagandai.

„Nebūkime naivūs – Rusijos dezinformacija kaip veikė, taip ir veikia. Šiuo atveju dezinformacija bus pasitelkta vienu kampu. Jei įvykiai būtų susiklostę kitaip, tas kampas būtų kitoks. Geriausias pavyzdys – MH17 lėktuvo numušimas: ar dabar, kai yra oficialaus tyrimo išvados, tai trukdo Rusijai vykdyti tą pačią dezinformacijos kampaniją?

Mes neturime žvalgytis į Rusijos dezinformacijos kampaniją ir klausyti, ką jie ten sako. Mes privalome turėti savo darbotvarkę. Ukraina tą ir parodė: jie trukdo kruviniems Rusijos darbeliams ir destabilizuojančiai veiklai. Manau, daro tai labai sėkmingai“, – 15min teigė analitikas.

Neteisingai sudėlioti akcentai

Renginio, iš pradžių skirto pagerbti A.Babčenkos atminimą, organizatoriai vėliau pakvietė susirinkti Maidano aikštėje ir atšvęsti žurnalisto „gimtadienį“.

Tiesa, čia pasirodė tik saujelė įkalinto ukrainiečių režisieriaus Olego Sencovo išlaisvinimo reikalaujančių žmonių – žurnalistų buvo daugiau nei protestuotojų. Vis dėlto tie, kurie nespėjo išgirsti gerų žinių ir užsuko į Maidano aikštę A.Babčenkos garbei, netikėdami klausėsi draugų ir verkė iš džiaugsmo,

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijoje kalinamas ukrainietis režisierius Olegas Sencovas
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijoje kalinamas ukrainietis režisierius Olegas Sencovas

Vis dėlto tiek Kijeve, tiek tarp komentatorių galima pastebėti gąsdinančią tendenciją: pelnytai kritikuojantys SBU operaciją, žiniasklaidos atstovai ir aktyvistai, panašu, pamiršo, kad Maskva greičiausiai iš tiesų užsakė vieno žymiausių rusų žurnalisto žmogžudystę.

Ir tai nėra 2016-aisiais Kijeve nužudyto žurnalisto Pavelo Šeremeto, kurio budeliai taip ir nebuvo surasti, atvejis – šįkart tarnybos teigia turinčios nenuginčijamų įrodymų.

„Scanpix“/AP nuotr./Kijeve draugai ir kolegos pareiškė pagarbą nužudytam žurnalistui Šeremetui
„Scanpix“/AP nuotr./Kijeve draugai ir kolegos pareiškė pagarbą nužudytam žurnalistui Šeremetui

Tyli ir laisvojo pasaulio lyderiai. Nuo komentarų susilaiko ir tie, kurie po dviejų savaičių keliaus į Rusiją stebėti svarbiausios futbolo šventės. Kitaip tariant, dalyvaus puotoje esmines žmogaus teises naikinančio maro metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius