-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 04 /16:15

Egipto teismas atidėjo nuversto prezidento Mohamedo Mursi bylos nagrinėjimą iki sausio 8-osios

Egipto teismas pirmadienį paskelbė pertrauką iki sausio 8 dienos byloje, kurioje nuverstas šalies prezidentas Mohamedas Mursi, kaltinamas kurstęs žudyti protestuotojus per metus trukusį savo valdymą.
Mohamedas Mursi
Mohamedas Mursi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Mursi, pirmąkart pasirodęs viešumoje po to, kai armija jį nuvertė liepos pradžioje, pareiškė nepripažįstantis šio teismo.

M.Mursi reikalavo teisti karinius lyderius

„Aš esu daktaras Mohamedas Mursi, respublikos prezidentas. Šis teismas yra neteisėtas“, – prezidento žodžius citavo teismo posėdyje dalyvavęs naujienų agentūros AFP korespondentas.

Jis taip pat pasmerkė armijos įvykdytą perversmą ir paragino teisti šalies karinius lyderius.

Demonstruodamas nepaklusnumą, nuverstas lyderis į teismą atvyko vilkėdamas kostiumą, o ne tradicinę baltą kalinio uniformą.

„Tai buvo karinis perversmas. Perversmo lyderiai turėtų būti teisiami. Perversmas yra išdavystė ir nusikaltimas“, – pareiškė M.Mursi.

Nesivilko kalinio drabužių

Demonstruodamas nepaklusnumą, nuverstas lyderis į teismą atvyko vilkėdamas kostiumą, o ne tradicinę baltą kalinio uniformą.

Du iš kartu su juo teisiamų asmenų – aukšto rango Musulmonų brolijos lyderiai Essamas al Erianas ir Mohammedas al Beltagui posėdžio pradžioje skandavo „Šalin kariškių valdžią“, taip pat plojo M.Mursi, kai jis įžengė į teismo salę.

Nuverstas prezidentas ir 14 kitų asmenų yra kaltinami kurstę žudyti protestuotojus per demonstracijas prie prezidentūros, vykusias praėjusių metų gruodį.

Jiems gali būti skirta mirties bausmė arba įkalinimas iki gyvos galvos.

Protestai už ir prieš M.Mursi padalijo Egiptą į dvi dalis
M.Mursi teismo procesas gali vėl padalyti Egiptą į dvi konfliktuojančias dalis.

Saugosi protestuotojų

M.Mursi teismo posėdis vyko Kairo pakraštyje esančios Policijos akademijos pastate. Jį saugojo didelės policijos pajėgos, pranešė BBC.

Bylos nagrinėjimo metu protestai vyko šalia teismo pastato ir kitose Kairo vietose.

M.Mursi pirmadienio rytą į teismą buvo atskraidintas sraigtasparniu. Kiti drauge su juo teisiami Musulmonų brolijos nariai buvo atgabenti šarvuočiais.

Iš pradžių teismo procesą ketinta surengti Toros kalėjime, kitoje Kairo pusėje, bet šis sprendimas atšauktas vėlyvą sekmadienio vakarą, nes Policijos akademijos pastate ir jo prieigose lengviau sulaikyti protestuotojus.

Prie pastato iš pradžių buvo nedaug protestuotojų, bet netrukus minia padidėjo. Protestuotojai skandavo šukius, nukreiptus prieš armijos generolą Geną Abdelį Fattah al-Sisi, kuris nuvertė M.Mursi nuo valdžios. Demonstrantai šaukė ant vietos TV kanalo darbuotojų, vadino juos melagiais, bandė apmėtyti juos akmenimis.

Kitos protesto akcijos vyko Kaire, šalia Aukščiausiojo teismo pastato miesto centre ir Konstitucinio teismo sostinės pietuose.

Pirmadienį vietos institucijoms buvo įsakyta dirbti įprastai, tačiau kai kurios privačios mokyklos liepė tėvams savo vaikus laikyti namuose.

Du prezidentai teisiami vienu metu

Nušalinto prezidento remėjai teigia, jog jis buvo nuverstas per perversmą ir dabartinis jo teismo procesas yra politizuotas. Žmogaus teisių aktyvistai apkaltino saugumo būrius veikiant be atsakomybės jausmo.

M.Mursi vyresnysis patarėjas ryšiams su visuomene Waelis Haddara, teigė BBC, kad nušalinimo procesas buvo dirbtinis, nes kiekvienas, jame dalyvavęs buvo paskirtas armijos.

„Ko bijo armija? Kodėl jie neleidžia jam kalbėti? Net kaliniai turi teisių“, – sakė W.Haddara.

M.Mursi teismas vyksta tame pat pastate, kur teisiamas ir jo pirmtakas Hosnis Mubarakas. 

BBC žurnalistas Kevinas Connolly, dirbantis Kaire, teigia, jog teismo procesiniai veiksmai bus išbandymas dviems dominuojančioms jėgoms Egipto politikoje – ar armijai pavyks išlaikyti tvarką gatvėse ir ar islamistiniam judėjimui pavyks tęsti savo pasipriešinimą.

M.Mursi teismas vyksta tame pat pastate, kur teisiamas ir jo pirmtakas Hosnis Mubarakas. 

Kaip praneša BBC korespondentai Kaire, žmonės yra susirūpinę dėl to, kas gali įvykti artimiausiomis dienomis. Jie nerimauja, jog po teismo sprendimo nesantaika tarp egiptiečių padidės ir tai sukels dar didesnius neramumus.

Sekmadienio vakarą Ismailijos mieste ginkluotas vyras nušovė du Egipto policininkus, todėl baiminamasi, jog gali kilti daugiau smurto protrūkių.

Tvarką stengiasi palaikyti apie 20 000 apsaugos darbuotojų. Jie prižiūri autobusų ir geležinkelio stotis, kad nekiltų islamistų susibūrimų, ir uždarė metropoliteno dalį šalia teismo vietos.

Teisės ekspertai teigia, jog jei M.Mursi bus nuteistas, jo gali laukti kalėjimas iki gyvos galvos arba mirties bausmė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius