-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: JAV svarsto Rytų Europoje papildomai dislokuoti tūkstančius karių

JAV administracijos pareigūnai sako, kad prezidentas Joe Bidenas svarsto galimybę NATO narėse Baltijos šalyse ir šalyse sąjungininkėse Rytų Europoje dislokuoti kelis tūkstančius JAV karių, taip pat karo laivų ir lėktuvų. O tai reikštų, kad Amerika ima labiau įsitraukti į regiono reikalus, augant baimei dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / Imago / Scanpix nuotr.

Šis žingsnis reikštų didelį posūkį J.Bideno administracijai, kuri iki šiol laikėsi santūrios pozicijos Ukrainos atžvilgiu, bijodama išprovokuoti Rusijos invaziją.

Tačiau Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui intensyvinant savo grasinančius veiksmus Ukrainai, kai Amerikos ir Rusijos pareigūnams derybomis nepavyko jo atgrasyti, JAV administracija dabar tolsta nuo strategijos „neprovokuoti“.

Šeštadienį vykusiame susitikime aukšti Pentagono pareigūnai pateikė J.Bidenui keletą veiksmų variantų, kurie Amerikos karinius išteklius perkeltų daug arčiau V.Putino.

Galimi variantai apima 1 000–5 000 karių siuntimą į Rytų Europos šalis, o jei padėtis pablogėtų, šį skaičių būtų galima padidinti dešimt kartų.

Pareigūnai pasidalijo šia informacija su sąlyga, kad jų pavardės nebus viešinamos, nes nebuvo įgalioti viešai kalbėti apie vidinius svarstymus.

Tikimasi, kad J.Bidenas sprendimą priims jau šią savaitę, sakė jie. Jis stebi ir mato, kaip Rusija stiprina savo grėsmingą poziciją prieš Ukrainą, įskaitant daugiau nei 100 tūkst. karių ir ginkluotės sutelkimą pasienyje ir Rusijos pajėgų dislokavimą Baltarusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius