-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„NY Times“: Gyvename ilgiau – laikas keisti gyvenimo normas, teigia mokslininkai

Visai tikėtina, kad dauguma pastaruoju metu išsivysčiusiose šalyse gimusių vaikų sulauks 100-ojo gimtadienio. Jiems taip pat tikriausiai teks gyventi, mokytis, dirbti ir išeiti į pensiją sistemose ir įstaigose, kurios buvo sukurtos dar tuomet, kai jų seneliai buvo vaikai.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Darbo ir išsilavinimo aplinka Jungtinėse Amerikos Valstijose (ir daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių) vystėsi taip, kad atitiktų kitokios eros, nei ta, kurioje dabar gyvename, poreikius.

Anuomet vidurinį išsilavinimą įgiję ir vėlesnes studijas baigę žmonės (dažniausiai baltaodžiai ir vyrai) dirbti pradėdavo būdami 20-ies su trupučiu, išeidavo į pensiją sulaukę 65 metų ir dažnai mirdavo vos po dešimtmečio ar kiek vėliau.

Tais laikais taip pat būdavo tikimasi, kad pusė gyventojų (žinoma, moterys) galės visą darbo dieną skirti šeimos poreikiams.

Tačiau dėl sumažėjusio kūdikių mirtingumo ir patobulėjusios sveikatos priežiūros žmonių gyvenimo trukmė pailgėjo dešimtmečiais, o turtingiausiųjų atveju atsiranda ir daug papildomų sveikatos metų vyresniame amžiuje.

Išsivysčiusiame pasaulyje gyvenimas keitėsi greičiau nei institucijos, skirtos jį palengvinti, teigia Laura Carstensen, Stanfordo universiteto psichologijos profesorė ir Stanfordo Ilgaamžiškumo centro įkūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius