-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: JAV ir Rusijos derybos: kiek laiką atsuks V.Putinas?

Šią savaitę vyksta JAV, taip pat NATO ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos derybos su Rusija. Vakarai ir Maskva jose siekia skirtingų tikslų. Pirmiesiems svarbu užtikrinti, kad Rusija nepradėtų didelio masto karinės invazijos į Ukrainą. Tuo metu Maskva nori „saugumo garantijų“, tarp kurių – ne tik Ukrainos nepriėmimas į NATO, bet ir Aljansų pajėgų išvedimas iš Rytų Europos. Kam pavyks pasiekti pergalę šiose derybose?
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Joe Bideno administracija teigia, kad tiesioginės derybos, prasidėjusios pirmadienį Ženevoje, yra skirtos sumažinti didelio karo Europoje tikimybę. Jį esą gali įžiebti Rusijos invazija į Ukrainą. Taip pat siekiama susitarti laikytis principo, kad valstybės negali jėga perbraižyti tarptautinių sienų.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui derybų klausimas akivaizdžiai platesnis: jam svarbu, ar jis gali atsukti laikrodį atgal į praėjusio amžiaus dešimto dešimtmečio vidurį ir „atkurti senas sovietų įtakos sferos ribas“.

Rusijos keliamas reikalavimas, kuris pirmadienį pakartotas Ženevoje, vargu ar yra naujas. Tačiau jo pasekmės supervalstybių konkurencijos atgimimui būtų stulbinančios.

V.Putino vyriausybė pareiškė, kad jei Vakarai nori nutraukti grasinimus Ukrainai, jie turi atitraukti ginklus, pajėgas ir net branduolinius ginklus iš buvusių sovietinių valstybių.

Be to, Vakarai turi įsipareigoti, kad Ukraina ir kitos regiono valstybės niekada nebus priimtos į NATO aljansą.

Tokia pozicija turi panašumų (ir kai kurių reikšmingų skirtumų) su 1961 m. Berlyno krize, dėl kurios buvo pastatyta siena, arba 1968 m. Varšuvos pakto valstybių invazija į Čekoslovakiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius