-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: JAV pasitraukimas iš Afganistano – o jei Joe Bidenas teisus?

Ilgus metus JAV pareigūnai, norėdami trumpai apibūdinti Amerikos misiją Afganistane, naudojo vieną formuluotę, kuri žurnalistą Thomą L.Friedmaną visada trikdė. Kaip jis rašo „The New York Times“, ši frazė skamba taip: mes esame čia tam, kad išmokytume Afganistano armiją kovoti už savo vyriausybę.
Kabulas
Kabulas / „The New York Times“/Kiana Hayeri nuotr.

Ši frazė apima viską, kas buvo negerai su mūsų, amerikiečių, misija – idėją, kad patys afganistaniečiai nemoka kovoti ir kad tik šiokie tokie mokymai, kaip nugalėti sukilėlius, jiems padės.

Nejaugi? Manyti, kad afganistaniečius reikia mokyti kovoti, yra tas pat, kas manyti, jog Ramiojo vandenyno salų gyventojams reikia žvejybos pamokų.

Afganistano vyrai moka kovoti. Jie ilgą laiką kovojo vieni su kitais, su britais, sovietais ar amerikiečiais.

Esmė niekada nebuvo mūsų sąjungininkų Afganistane parengimas kovoti. Esmė visada buvo įtikinti juos kovoti už tas korumpuotas proamerikietiškas, vakarietiškas vyriausybes, kurioms padėjome įsitvirtinti Kabule.

O mažesnės Talibano pajėgos – kurių jokia supervalstybė nebuvo mokiusi – nuo pat pradžių turėjo stipresnę valią ir pranašumą, nes jos buvo laikomos kovojančiomis už Afganistano nacionalizmo principus: nepriklausomybę nuo užsieniečių ir fundamentalistinio islamo, kuris yra šalies religijos, kultūros, teisės ir politikos pagrindas, išsaugojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius