Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Kodėl vėl blogėja JAV ir Izraelio santykiai? Opiausias klausimas – Iranas

Jau ilgai besitęsiantys nesutarimai, ką daryti su Irano branduoline programa, kursto naują įtampą tarp JAV prezidento Joe Bideno administracijos ir Izraelio.
Jeruzalės senamiestis
Jeruzalės senamiestis / 123RF.com nuotr.

Du aukšto rango Izraelio pareigūnai praėjusią savaitę išvyko iš Vašingtono susirūpinę, kad amerikiečių įsipareigojimas atkurti 2015 metų branduolinį susitarimą dabar labiau išeis į naudą Teheranui, nes leis jam paspartinti savo branduolinio sodrinimo programą.

Įtampa buvo akivaizdi visą savaitę – J.Bideno administracija visaip mėgino sutarti su Izraeliu, ką kitais metais daryti su Iranu.

Siekdami nuraminti Izraelį, Amerikos pareigūnai praėjusią savaitę informavo, kad prieš du mėnesius prezidentas Joe Bidenas paprašė savo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano dar kartą įvertinti Pentagono peržiūrėtą planą imtis karinių veiksmų, jei diplomatinės pastangos žlugtų.

Administracijos pareigūnai taip pat atkreipė dėmesį į naujas iniciatyvas sugriežtinti, o ne sušvelninti sankcijas Iranui.

J.Bideno dėmesys karinėms galimybėms ir sankcijoms buvo mėginimas parodyti Teheranui, kad Jungtinių Valstijų kantrybė senka, nes Iranas vilkina branduolines derybas Vienoje, sakė administracijos pareigūnai.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas praėjusią savaitę pareiškė, kad naujoji Irano vyriausybė „neatrodo rimtai nusiteikusi daryti tai, kas būtina, kad vėl būtų laikomasi 2015 metų branduolinio susitarimo“.

Tačiau griežtesniu tonu taip pat buvo siekiama nuraminti vis labiau besinervinančius Izraelio pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius