Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„NY Times“: Sandoris, kurį Prancūzija vadina išdavyste – kas už jo slypi?

JAV ir Australija labai stengėsi išlaikyti Paryžių nežinioje, kol slapta derėjosi dėl plano statyti branduolinius povandeninius laivus – šis susitarimas pakišo koją didžiausiai Prancūzijos gynybos sutarčiai ir taip supykdė prezidentą Emmanuelį Macroną, kad penktadienį jis įsakė atšaukti Prancūzijos ambasadorius abiejose šalyse.
Videokonferencija
Videokonferencija / „The New York Times“/Doug Mills nuotr.

E.Macrono sprendimas buvo labai netikėtas, visus apstulbinęs įtampos tarp Vašingtono ir Paryžiaus eskalavimas tą dieną, kai abi šalys planavo švęsti savo aljansą, padėjusį nugalėti Britų imperiją JAV Nepriklausomybės kare.

Šį Prancūzijos žingsnį lėmė skaudus suvokimas, kad du artimiausi jos sąjungininkai slapta derėjosi jau keletą mėnesių.

Remiantis interviu su JAV ir Jungtinės Karalystės pareigūnais, paaiškėja, kad australai netrukus po prezidento Joe Bideno inauguracijos kreipėsi į naująją JAV administraciją ir pasakė padarę išvadą, jog jiems geriau pasitraukti iš 60 milijardų JAV dolerių vertės sandorio su Prancūzija, pagal kurį pastaroji turėjo tiekti Australijai povandeninius laivus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius