Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„NY Times“: vaizdo įraše matyti, kaip Ukrainos kariai nušauna sunkiai sužeistą Rusijos karį

Pirmadienį internete paskelbtame vaizdo įraše, kurio autentiškumą patikrino ir patvirtino JAV leidinys „The New York Times“, matyti, kaip grupė Ukrainos karių nušauna mažiausiai vieną sunkiai sužeistą Rusijos karį prie kaimo į vakarus nuo Kyjivo.
Sunaikinta rusų tankų kolona
Sunaikinta rusų tankų kolona prie Dmytrivkos kaimo / „Scanpix“/AP nuotr.

„Jis vis dar gyvas. Nufilmuokite šiuos marodierius. Žiūrėkite, jis vis dar gyvas. Jis kvėpuoja“, – sako vyras vaizdo įraše, kuriame matyti, kad sunkiai sužeistas rusų karys su ant galvos užtraukta striuke vis dar kvėpuoja. Tada karys du kartus šauna į vyrą. Vyrui toliau judant, kareivis vėl šauna į jį, gulintis ant žemės karys nustoja judėti.

Šalia aukos matomi mažiausiai trys kiti akivaizdžiai negyvi rusų kariai, įskaitant vieną su akivaizdžia galvos žaizda, kurio rankos surištos už nugaros. Visi jie vilki maskuojamuosius drabužius, o trys iš jų turi baltus raiščius ant rankų. Tokius raiščius paprastai dėvi Rusijos kariai. Aplink juos išmėtyta ekipuotė, o prie kiekvieno vyro galvos matyti kraujo dėmės.

Kareiviai guli ant kelio už kelių metrų nuo BMD-2 – pėstininkų kovos mašinos, kurią naudoja Rusijos desantiniai daliniai. Atrodo, kad kai kurie iš jų buvo su striukėmis, batais ar šalmais. Toliau kelyje matyti kitos sunaikintos transporto priemonės.

Vaizdo įrašas nufilmuotas kelyje į šiaurę nuo Dmytrivkos kaimo, esančio už maždaug septynių mylių į pietvakarius nuo Bučos, kur pastarosiomis dienomis aptikus šimtus civiliais drabužiais vilkinčių žmonių lavonų, pasipylė kaltinimai, kad Rusijos kariai atsitraukdami žudė civilius gyventojus.

Panašu, kad įvykiai, kurie užfiksuoti vaizdo įraše, įvyko kovo 30 d. ar maždaug tą pačią dieną, kai Rusijos kariai traukėsi iš mažų miestelių į vakarus nuo Kyjivo, kuriuose kelias savaites vyko įnirtingi mūšiai. Balandžio 2 d. laisvai samdomas žurnalistas Ozas Katerji socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė sunaikintos kolonos vaizdo įrašus ir nuotraukas ir parašė, kad kariai jam pasakė, jog rusai pateko į pasalą prieš 48 valandas.

Ukrainos gynybos ministerija taip pat „Twitter“ pranešė apie rusų kolonos sunaikinimą, pavadinusi tai „precizišku Ukrainos pajėgų darbu“.

„Tai net ne žmonės“, – vaizdo įraše sako ukrainiečių karys, vaikščiodamas tarp suniokotų transporto priemonių, ir priduria, kad du rusų leitenantai pateko į nelaisvę.

Ukrainos karius galima atpažinti iš šalies vėliavos spalvų antsiuvų ir mėlynos spalvos raiščių ant rankų, jie kelis kartus pakartoja „šlovė Ukrainai“. Jų dalinys neaiškus, tačiau vaizdo įraše vienas iš vyrų kai kuriuos jų vadina „Belgravijos vaikinais“, greičiausiai turėdamas omenyje gyvenamųjų namų kvartalą „Belgravija“, esantį už kelių šimtų metrų nuo incidento. Vaizdo įraše užfiksuotas kaukazietiškos išvaizdos vidutinio amžiaus karys, kuris į šūksnį „Slava Ukraini“ atsako „Herojem slava“. Filmuojantis vyras ištaria: „gruzinai“.

Įrašo pabaigoje vienas karys į kamerą ištaria: „Neikite į mūsų žemę“.

Ukrainos naujienų agentūra UNIAN, kovo 30 d. paskelbusi vaizdo įrašą su pasalos padariniais, rašo, kad ją surengė „Gruzijos legionas“ – į Ukrainą atvykęs kovoti gruzinų savanorių dalinys. Tame įraše taip pat užfiksuotas tas pats kaukazietiškos išvaizdos vidutinio amžiaus karys, kuris buvo parodytas ir „New York Times“ patikrintame vaizdo įraše.

Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas, komentuodamas vaizdo įrašą, sakė, kad jei Kyjivas gaus įrodymų apie „bet kokius neteisėtus kariškių veiksmus“, jie bus „normatyviai grąžinti į teisinį lauką“. Kartu jis pridūrė, kad ypač griežtus ukrainiečių karių veiksmus Rusijos kariškių atžvilgiu lėmė „emocinis fonas“.

„NY Times“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip rusų kariai nušauna dviratininką

Pirmadienį „New York Times“ skelbė patikrinęs vaizdo įrašą, kuriame yra įrodymų apie žiaurumus, įvykdytus Rusijos kariuomenei okupavus į šiaurės vakarus nuo Kyjivo esantį Bučos miestą.

Vaizdo įraše matyti, kaip dviratininkas, važiuojantis Bučos Vokzalnajos (stoties, – red. past.) gatve, pasuka už kampo ir įvažiuoja į gatvę, kuria juda Rusijos šarvuočiai. Vos tik dviratininkas įveikia posūkį, rusų šarvuotis paleidžia kelis šūvius palei gatvę. Antras šarvuotis paleidžia du šūvius dviratininko link. Įvykio vietoje pakyla dulkių ir dūmų kamuolys.

Šį vaizdo įrašą iš oro nufilmavo Ukrainos kariškiai vasario pabaigoje, kai Rusijos pajėgos buvo užėmusios miestą. Jį nepriklausomai patikrino „The New York Times“.

Po kelių savaičių, Rusijos pajėgoms pasitraukus iš Bučos, antrajame vaizdo įraše, kurį irgi nepriklausomai patikrino „The New York Times“, šalia dviračio būtent šioje vietoje buvo nufilmuotas civiliais drabužiais vilkintis kūnas. Kūnas, kurio viena koja sužeista, guli už betoninio komunalinių paslaugų stulpo, subyrėjusio nuo akivaizdaus smūgio. Stulpo apgadinimai atitinka didelio kalibro šaudmenis. Asmens drabužiai – tamsiai mėlyna palaidinė ir šviesesnės kelnės – atitinka dviratininko aprangą.

Iš oro filmuotoje medžiagoje matomi Rusijos šarvuočiai atrodo kaip pėstininkų kovos mašinos BMD-4, kuriose paprastai montuojamos 100 milimetrų ir 30 milimetrų patrankos. Šalia dviejų šaudžiusių transporto priemonių, esančių toje pačioje gatvėje, užfiksuotos daugiau nei 20 Rusijos karinių transporto priemonių.

Karinis konvojus stovi Jablonskos gatvės sankryžoje, kur „The New York Times“ pirmadienį užfiksavo daugiau nei dešimt lavonų.

Palydovinės nuotraukos patvirtino, kad žmonės buvo nužudyti kovo mėnesį, kai Rusija kontroliavo miestą. Naujajame vaizdo įraše patvirtinama, kad Rusijos konvojus stovėjo toje vietoje, kur buvo rasta daug tų kūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius