Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 11 /20:04

Nyderlandai įšaldo ginklų eksportą į Turkiją

yderlandai įšaldo visą ginklų eksportą į Turkiją, Ankarai pradėjus ataką prieš kurdų pajėgas šiaurės Sirijoje, penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Turkijos pajėgos pradėjo karinę operaciją kurdų kontroliuojamoje Sirijos šiaurėje
Turkijos pajėgos pradėjo karinę operaciją kurdų kontroliuojamoje Sirijos šiaurėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nyderlandai dabar nusprendė sustabdyti visus karinių prekių eksporto į Turkiją licencijų prašymus, kol [paaiškės] situacijos kursas“, – sakoma Nyderlandų užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Toks sprendimas priimtas užsienio prekybos ministrei Sigrid Kaag Nyderlandų parlamente ketvirtadienį pareiškus, kad visi Turkijos karinių licencijų prašymai turėtų būti atmesti, „nebent būtų aiškių įrodymų, kad tos prekės nenaudojamos šiaurės rytų Sirijoje“.

Nyderlandai, kurie priklauso tarptautinei koalicijai, kovojančiai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), ir yra Turkijos sąjungininkai NATO, taip pat paragino Europos Sąjungos valstybes „elgtis santūriai ir atidžiai laikytis ginklų eksportavimo [į Turkiją] kriterijų“.

Nyderlandų tiekiami ginklai sudaro 8 proc. viso Europos ginklų eksporto į Turkiją, rodo Amsterdame įsikūrusios tyrimų ir kampanijų organizacijos „Stop Wapenhandel“ duomenys.

Daugiausia tai – tankų ir šarvuočių dalys, naikintuvų ir atakos sraigtasparnių technologijos ir dalys, sakoma „Stop Wapenhandel“ ataskaitoje, paskelbtoje 2017 metais.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas trečiadienį iškvietė Turkjijos ambasadorių, kad pareikštų protestą dėl Ankaros anksčiau šią savaitę pradėto puolimo, kuriam sąlygas sudarė JAV prezidento Donaldo Trumpo įsakymas išvesti amerikiečių pajėgas iš šiaurės Sirijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius