-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų karalienė uždegė žalią šviesą Vyriausybei, remiamai antiislamiškų pažiūrų parlamentaro

Nyderlandų karalienė Beatrix atvėrė kelią liberalios Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – VVD) lyderiui formuoti mažumos Vyriausybę, remiamą antiislamiškų pažiūrų populisto Geerto Wilderso, penktadienį pranešė Vyriausybės Spaudos tarnyba.
Nyderlandų karalienė Beatrix
Nyderlandų karalienė Beatrix / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jos Didenybė karalienė ketvirtadienį vakare savo rūmuose susitiko su ponu Marku Rutte“, – rašoma pareiškime.

„Karalienė paprašė jo... kiek įmanoma greičiau suformuoti kabinetą“, kuriame dirbs VVD ir krikščionys demokratai (Christen Democratisch Appel – CDA), nurodoma jame.

Pagal galutinį susitarimą, kuris parengtas praėjusią savaitę, prieštaringai vertinama G.Wilderso partija „Už laisvę“ (Partij voor de Vrijheid – PVV) nebus įtraukta į Vyriausybę.

Tačiau PVV rems VVD ir CDA mažumos kabinetą priimant sprendimus parlamente mainais už tam tikrą įtaką formuojant politiką.

G.Wildersas, kuris siekia, kad musulmonėms šalyje būtų uždrausta viešose vietose dėvėti veidą dengiančias skraistes ir būtų sustabdyta musulmonų imigracija, pirmadienį Amsterdame stojo prieš teismą dėl kaltinimų rasinės neapykantos ir musulmonų diskriminacijos kurstymo.

VVD nedidele persvara laimėjo birželį vykusius rinkimus – iškovojo 31 mandatą 150 vietų parlamente. Tuo tarpu G.Wilderso PVV per šiuos rinkimus labiausiai sustiprino savo pozicijas – vietoj anksčiau turėtų devynių mandatų ji iškovojo 24.

CDA, kurie dirbo beveik visuose šalies ministrų kabinetuose po Antrojo pasaulinio karo, laimėjo 21 vietą. Ankstesniame parlamente šiai partijai priklausė 41 vieta.

CDA frakcija, kurios nariai smarkiai nesutaria dėl bendradarbiavimo su populistu G.Wildersu, po ilgų vidinių kivirčų antradienį vis dėlto davė savo sutikimą.

47 metų G.Wildersui gresia iki metų kalėjimo arba 7 600 eurų bauda už tai, kad pavadino islamą fašistiniu tikėjimu, o Koraną palygino su Vokietijos nacių lyderio Adolfo Hitlerio knyga „Mano kova“ („Mein Kampf“).

G.Wildersas, kuris skelbiasi kovojantis su „Nyderlandų islamizacija“, praėjusią savaitę pareiškė, kad susitarimas dėl Vyriausybės atvers kelią uždrausti burkas ir pažaboti imigraciją.

VVD ir CDA susitarime numatyta, kad Nyderlandų indėlis į bendrą Europos Sąjungos biudžetą bus sumažintas milijardu eurų, milijardu eurų bus sumažintas plėtros bendradarbiavimo finansavimas, dar 1,2 mlrd. eurų – sveikatos priežiūros sistemos išlaidos.

Parlamentarų skaičius bus sumažintas nuo 150 iki 100, o senatorių – nuo 75 iki 50.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius