Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų kraštutinių dešiniųjų lyderis G. Wildersas sako, kad premjeru netaps

Nyderlandų kraštutinių dešiniųjų lyderis Geertas Wildersas (Gertas Vildersas) trečiadienį pareiškė, kad nepaisant stulbinamos pergalės lapkritį vykusiuose rinkimuose jis netaps ministru pirmininku, dėl to, kad jam trūksta viso politinio spektro paramos.
BART MAAT / AFP
BART MAAT / AFP

„Premjeru galėčiau tapti tik tuo atveju, jei tam pritartų VISOS koalicijos partijos. Tai ne mano atvejis“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė G. Wildersas.

„Meilė savo šaliai ir rinkėjams yra didesnė ir svarbesnė už mano paties poziciją“, – pridūrė jis. 

Šis pranešimas paskelbtas tuo metu, kai nekantriai laukiama ataskaitos apie Nyderlandų koalicijos derybas ir spėjama, kad pavyks pasiekti proveržį, po kurio gali būti sudaryta technokratinė vyriausybė.

Derybas prižiūrintis Kimas Puttersas (Kimas Puttersas) teigė, kad po dviejų dienų „gerų ir intensyvių“ derybų užmiesčio sodyboje besiginčijančios šalys yra pasirengusios žengti kitą žingsnį.

G. Wildersas „X“ rašė, kad nori „dešiniojo sparno kabineto [...] mažiau prieglobsčio prašytojų ir imigracijos. Olandai turi būti pirmoje vietoje.“

Partijos lyderiai per šį procesą laikėsi griežtos pozicijos, tačiau visuomeninis transliuotojas NOS pranešė, kad labiausiai tikėtinas ketvirtadienio ataskaitos rezultatas – technokratinis kabinetas.

Tiksliai neaišku, kokia forma tai galėtų vykti, tačiau tikimasi, kad keturi partijų vadovai dirbs parlamento nariais.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad ministrų kabineto narius skirs partijos, tačiau jie gali būti renkami iš eilinių partijų narių arba net iš nepartinių asmenų.

G. Wildersas ir jo vadovaujama kraštutinių dešiniųjų antiislamiška Laisvės partija (PVV) laimėjo 37 vietas 150 vietų parlamente – tai netikėtas kraštutinių dešiniųjų pakilimas, sukėlęs šoką Europoje ir kitur.

Kitaip nei, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ar Jungtinėse Valstijose, Nyderlandų politinė sistema yra labai susiskaldžiusi, todėl nė viena partija nėra pakankamai stipri, kad galėtų valdyti savarankiškai.

Todėl G. Wildersas nori sudaryti keturių partijų koaliciją su darbą baigiančio ministro pirmininko Marko Rutte (Marko Riutės) centro dešinės Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD), už reformas pasisakančia „Naujojo socialinio sandorio“ (NSC) partija bei „Ūkininkų ir piliečių judėjimu“ (BBB).

Už kovą su korupcija pasisakančio Pieterio Omtzigto (Piterio Omtzigto) „Naujojo socialinio sandorio“ (NSC) partija gavo 20 vietų ir tapo nepakeičiama bet kokioje koalicijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius