-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų premjeras lankosi Pekine derybų dėl Ukrainos, Gazos Ruožo ir eksporto

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) trečiadienį susitinka su Kinijos lyderiais derybų, kuriose, kaip tikimasi, bus aptarti karai Ukrainoje ir Gazos Ruože bei Nyderlandų taikomi apribojimai puslaidininkių gamybos įrangos eksportui į Kiniją.
JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

2023 metais Nyderlandai nustatė eksporto licencijavimo reikalavimus, taikomus parduodant įrangą, kuria galima gaminti pažangias procesorių mikroschemas. Šis žingsnis buvo žengtas po to, kai Jungtinės Valstijos, motyvuodamos saugumo sumetimais, užblokavo Kinijos prieigą prie pažangių lustų ir jiems gaminti skirtos įrangos ir paragino savo sąjungininkes pasekti jų pavyzdžiu.

M. Rutte ir prekybos ministras Geoffrey van Leeuwenas (Džefris van Levenas) turi susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) ir premjeru (Li Čiangu), sakoma Nyderlandų vyriausybės pranešime.

Olandijos bendrovė ASML yra vienintelė pasaulyje gaminanti įrenginius, kurie pažangių puslaidininkių gamybai naudoja EUV litografiją.

2023 metais Kinija tapo antrąja pagal dydį ASML rinka, iš kurios ji gavo 29 proc. pajamų, Kinijos bendrovėms supirkus įrangą prieš įsigaliojant licencijavimo reikalavimui.

Pekinas ne kartą kaltino JAV bandymu stabdyti Kinijos ekonomikos vystymąsi ribojant prieigą prie technologijų. Atsakydamas į tai, Xi Jinpingas pradėjo kampaniją, kuria siekiama kurti savos gamybos lustus ir kitus aukštųjų technologijų produktus.

„Kinija niekada nepritaria pernelyg dideliam JAV nacionalinio saugumo sampratos pervertinimui ir įvairiems pretekstams priversti kitas šalis įvesti technologinę blokadą Kinijai“, – sausį sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas (Vang Venbinas).

Trečiadienį vykstančiose derybose taip pat gali būti kalbama apie NATO ir jos stiprėjančius ryšius su Azija.

M. Rutte yra vienas iš pagrindinių kandidatų tapti kitu NATO vadovu. Aljansą Kinija kritikuoja dėl regioninės įtampos provokavimo ir žengimo į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną.

Kinija taip pat nėra pasmerkusi Maskvos karo Ukrainoje, suteikdama Rusijai diplomatinę apsaugą ir ekonominę paramą per prekybą. Tokia pozicija papiktino didžiąją dalį Europos, kuri Rusiją pripažįsta agresore, o Ukrainą – auka.

Didžiausia Nyderlandų bendrovė ASML neseniai pagrasino palikti Azijos milžinę dėl prieš imigraciją nukreiptos politikos, kuri gali turėti įtakos bendrovės gebėjimui samdyti talentingus darbuotojus, todėl vyriausybės pareigūnai stengiasi užtikrinti, kad įmonė nežengtų tokio žingsnio.

Šią savaitę duodamas interviu Nyderlandų verslo laikraščiui „The FD“ G. van Leeuwenas teigė, kad ASML interesų apsauga yra svarbiausias prioritetas, tačiau pripažino, kad nacionalinis saugumas yra aukščiau už ekonominius interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius