-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų rinkėjai aktyviai dalyvavo rinkimuose

Milijonai olandų trečiadienį ėjo į visuotinius rinkimus, kurių didžiausia intriga – koks bus rinkėjų verdiktas kraštutinių dešiniųjų parlamentaro Geerto Wilderso žadėtai „patriotinei revoliucijai“, nors ženklai rodo, kad balsuotojų parama jam galbūt mąžta.
Parlamento rinkimai Nyderlanduose
Parlamento rinkimai Nyderlanduose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po pernai Senąjį žemyną sukrėtusio „Brexit“ referendumo Didžiojoje Britanijoje ir Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose šis balsavimas Nyderlanduose laikomas savotišku lakmuso popierėliu, parodysiančiu kraštutinių dešiniųjų ir populistinių partijų populiarumą prieš vėliau šiais metais Prancūzijoje ir Vokietijoje vyksiančius rinkimus.

Nyderlandų visuotiniai rinkimai vyksta pikto diplomatinio kivirčo su Turkija fone.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pažėrė naujų užgaulių pareiškimų Nyderlandams, apkaltinęs šią šalį nužudžius daugiau nei 8 tūkst. Bosnijos musulmonų Srebrenicoje 1995 metais.

G.Wildersas balsavo vienoje Hagos mokykloje, kur jo laukė daugybė reporterių. Kaip rodo naujausios visuomenės apklausos, jis atsilieka nuo kadenciją baigiančio premjero Marko Rutte Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (VVD).

„Koks šiandien bebūtų rinkimų rezultatas, džinas nesugrįš atgal į butelį. Ir ši patriotinė revoliucija išliks šiandien ar rytoj“, – sakė G.Wildersas.

Kai 20 valandą Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku užsidarys rinkimų apylinkės, netrukus turėtų pasirodyti primieji balsavusiųjų apklausos rezultatai. Ultradešiniosios Laisvės partijos (PVV) lyderis G.Wildersas turi pagrindo būti atsargus, nes jau anksčiau yra praradęs dalį rinkėjų paramos.

„Palaukime ir pamatysime, koks bus rezultatas“, – sakė jis žurnalistams.

Didelis rinkėjų aktyvumas

Šiltą pavasario dieną rinkėjai nuo ankstaus ryto pradėjo būriuotis eilėse. Tyrimų instituto IPSOS duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo „daug“ didesnis nei tokiu pačiu metu 2012 metais, kai rinkimuose iš viso dalyvavo 74 proc. rinkėjų.

Manoma, kad šiemet į rinkimus ateis 80 proc. rinkėjų – 8 procentiniais punktais mažiau nei 1977 metais, kai buvo registruotas didžiausias rinkėjų aktyvumas.

M.Rutte surėmus ietis su savo antiislamiškų ir antiimigracinių pažiūrų varžovu G.Wildersu, 12,9 mln. olandų rinkėjų turi galimybę rinktis iš 28 rinkimuose dalyvaujančių partijų.

Nyderlandų visuotiniai rinkimai vyksta pikto diplomatinio kivirčo su Turkija fone.

„Tai yra lemiami rinkimai Nyderlandams, – pareiškė pabalsavęs M.Rutte. – Tai yra galimybė tokiai didelei demokratijai kaip Nyderlandai imtų ir sustabdytų šį netinkamo pobūdžio populizmo domino efektą“.

G.Wildersas žada uždaryti sienas musulmonams imigrantams, taip pat uždaryti mečetes, uždrausti pardavinėti Koraną ir išvesti šalį iš Europos Sąjungos.

Šalies ekonominį augimą ir stabilumą žadantis M. Rutte, liberalios pakraipos VVD lyderis, siekia galimybės trečią kadenciją vadovauti vyriausybei ir 17 mln. gyventojų turintiems Nyderlandams, kurie yra viena didžiausių euro zonos ekonomikų ir vieni į Europos Sąjungos valstybių steigėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius