Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 01 /15:16

Nyderlanduose oficialiai patvirtinta G. Wilderso kraštutinių dešiniųjų partijos pergalė 

Nyderlandų rinkimų komitetas penktadienį oficialiai patvirtino Geerto Wilderso (Gerto Vilderso) vadovaujamos kraštutinių dešiniųjų antiislamiškos Laisvės partijos (PVV) pergalę per praėjusios savaitės balsavimą. 
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Tačiau jo laukia sunkus kelias siekiant sudaryti koaliciją su kitomis partijomis, kurios nepritaria jo antiislamiškoms pažiūroms.

Rinkimų komitetas pranešė, kad G. Wildersas ir jo PVV laimėjo 37 vietas 150 vietų parlamente – tai netikėtas kraštutinių dešiniųjų pakilimas, sukėlęs šoką Europoje ir kitur.

Šiuo metu visas dėmesys visas dėmesys sutelktas į tai, ar G.Wildersui pavyks suburti valdančiąją koaliciją ir tapti pirmuoju šalies kraštutinių dešiniųjų ministru pirmininku. Tačiau pirmieji susidūrimai rodo, kad laukia sunkus kelias.

Susiskaldžiusioje Nyderlandų politinėje sistemoje, kurioje nė viena partija nėra pakankamai stipri, kad galėtų savarankiškai valdyti, derybos dėl koalicijos paprastai vyksta kelis mėnesius po rinkimų.

G. Wildersas nori sudaryti keturių partijų koaliciją su darbą baigiančio ministro pirmininko Marko Rutte (Marko Riutės) centro dešinės Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD), už reformas pasisakančia „Naujojo socialinio sandorio“ (NSC) partija bei „Ūkininkų ir piliečių judėjimu“ (BBB).

Siekiant suformuoti stabilią koaliciją, G. Wildersui reikia 76 vietų. Valstybės taryba patvirtino, kad keturios partijos kartu sudėjus lengvai pasieks šį skaičių.

BBB partija, kuri iškilo iš protestų prieš planus mažinti išmetamo azoto kiekį ir kovo mėnesį laimėjo regioninius rinkimus, ir kuri, regis neatsisako galimybės dirbti su PVV, gavo septynias vietas.

Tačiau G. Wildersas negali suformuoti daugumos be VVD ir NSC su Pieteriu Omtzigtu (Piteriu Omtzigtu) priešaky. Iki šiol abi šios partijos atsisakė pradėti derybas dėl koalicijos.

Būgštavimai dėl PVV pažadų

VVD partija, vadovaujama Turkijoje gimusios naujosios lyderės Dilan Yesilgoz-Zegerius (Dilan Ješilgez-Zegerijus), per šiuos rinkimus gavo 24 vietas, nors iki šiol turėjo 34 mandatus.

Ji pareiškė, kad VVD neketina sudaryti koalicijos su PVV, tvirtindama, kad rinkėjai aiškiai pasakė, jog jos partija nebeturėtų valdyti Nyderlandų.

Tačiau ji nori paremti centro dešinės koaliciją, iškeldama galimybę balsuoti kartu su G. Wilderso bendražygiais priimant teisės aktus, kuriems pritaria VVD.

NSC įkūrėjas P. Omtzigtas ilgą laiką buvo laikomas labiau tikėtinu G. Wilderso partneriu, tačiau jis pareiškė, kad baiminasi, jog PVV pažadai prieštarauja šalies konstitucijai.

PVV laikoma antiislamistine ir euroskeptiška politine jėga. Savo programoje ji ragino Nyderlanduose uždrausti mečetes bei Koraną, o tai atbaido potencialius koalicijos partnerius. 

G. Wildersas taip pat norėtų surengti referendumą dėl „Nexit“ – idėjos Nyderlandams išstoti iš ES.

Be to, PVV nori nutraukti ginklų tiekimą Ukrainai ir teigia, kad olandai turėtų nustoti „bijoti“ klimato kaitos, nes žemumoje esanti šalis turi „geriausius pasaulyje vandens inžinierius“.

Tačiau rinkimų kampanijos metu G. Wildersas sušvelnino savo kraštutines kalbas, daugiausia dėmesio skirdamas pragyvenimo išlaidoms ir imigracijos mažinimui – tai politika, kuriai pritaria visos dešiniosios partijos.

P. Omtzigtas pažymėjo, kad kai kurie PVV rinkimų kampanijos aspektai, jo nuomone, prieštarauja Nyderlandų konstitucijai. 

„Apskritai NSC frakcija nemato jokio pagrindo pradėti derybas su PVV dėl daugumos ar mažumos vyriausybės“, – nurodė jis. 

Supykęs G. Wildersas apkaltino P. Omtzigtą politiniais žaidimais ir paragino jį pradėti oficialias derybas dėl koalicijos.

„Jei turite klausimų, Pieteri, prisėskite prie stalo. Tada pasistengsiu jums gražiai atsakyti“, – socialiniame tinkle „X“ nurodė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius