-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlanduose pavogtus tapybos šedevrus tikriausiai sudegino įtariamo vagies motina

Keli pavogti pasauliniai tapybos šedevrai galėjo virsti pelenų krūvele, o mokslininkai stengiasi prisikasti iki šios paslapties dugno.
Tuščia vieta Kunsthal muziejuje
Tuščia vieta Kunsthal muziejuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vieno Rumunijos muziejaus pareigūnas trečiadienį sakė, kad ištyrus pelenus, paimtus iš krosnies vienos moters, kurios sūnus kaltinamas pavogęs milijonų dolerių vertės septynis paveikslus, tarp kurių buvo Henri Matisse'o, Pablo Picasso ir Claude'o Monet kūrinių, namuose, buvo nustatyta, kad juose esama dažų ir drobės liekanų bei vinučių.

Šis radinys pagrindžia Olgos Dogaru pareiškimus, kad ji sudegino paveikslus, kurie pernai buvo pagrobti iš vieno muziejaus Olandijoje per įžūlią vagystę, įvykdytą dienos metu.

Rumunijos nacionalinio istorijos muziejaus direktorius Ernestas Oberlanderis-Tarnoveanu sakė naujienų agentūrai AP, kad jo institucijos tyrėjai pelenuose rado „paveikslų grunto dalelių, drobės ir dažų liekanų“, taip pat varinių ir plieninių vinučių, kurių dalis buvo pagamintos anksčiau nei XX amžiuje.

E.Oberlanderis-Tarnoveanu perspėjo, jog „naikinti pasaulinės (svarbos) meno kūrinius yra nusikaltimas žmoniškumui“. „Negaliu patikėti, kad 2013 metais susiduriame su tokiais veiksmais“, – piktinosi jis.

„Radome įvairių medžiagų, kurios specifinės paveikslams ir nuotraukoms“, įskaitant švino, cinko ir mėlyno pigmento – azurito – pėdsakų.

Direktorius sakė negalintis patvirtinti, ar šie pelenai yra septynių paveikslų, kurie pernai buvo pavogti iš Roterdame esančios galerijos „Kunsthal“. Pasak jo, šį sprendimą priims teisėsaugos pareigūnai.

Tačiau jeigu ši prielaida pasitvirtintų, E.Oberlanderis-Tarnoveanu perspėjo, jog „naikinti pasaulinės (svarbos) meno kūrinius yra nusikaltimas žmoniškumui“.

„Negaliu patikėti, kad 2013 metais susiduriame su tokiais veiksmais“, – piktinosi jis.

E.Oberlanderis-Tarnoveanu nurodė, kad muziejaus ekspertai pelenus, paimtus iš O.Dogaru krosnies, tyrė nuo kovo ir kad jų išvados bus pateiktos prokurorams ateinančią savaitę.

Minėti septyni paveikslai buvo pagrobti pernai spalį per didžiausią meno kūrinių vagystę Nyderlanduose per daugiau nei dešimtmetį. Vagys įsmuko į galeriją per evakuacinį išėjimą, pačiupo ant sienos kabojusius paveikslus ir paspruko. Šis nusikaltimas buvo įvykdytas per dvi minutes.

Trys įtariami Rumunijos piliečiai buvo suimti sausį, tačiau paveikslų rasti nepavyko.

Rumunijos prokurorai sakė, kad O.Dogaru, kurios sūnus laikomas šios vagystės lyderiu, tvirtino užkasusi tuos paveikslus viename apleistame name, o vėliau – Karkalio kaimo kapinėse. Moteris pareiškė, kad galiausiai iškasė paveikslus ir vasarį juos sudegino viryklėje, kad „sunaikintų visus įrodymus“, kai policija kaime pradėjo ieškoti pavogtų kūrinių.

„Po mano sūnaus arešto 2013-ųjų sausį buvau labai išsigandusi, nes žinojai, jog tai, kas nutiko, yra labai rimta, – naujienų agentūra “Mediafax„ citavo O.Dogaru parodymus. – Lagaminą, kuriame buvo paveikslai, įkišau į viryklę. Uždėjau malkų, šlepečių, guminių batų – ir laukiau, kol jie visiškai sudegė.“

Prokurorai nenurodė, ar patikėjo šios moters pasakojimais, tačiau Rumunijos meno kritikas Pavelas Susara sakė, kad ši istorija atrodo įtikinama.

„Olga Dogaru nupasakojo, kaip užkūrė ugnį, pridėjo malkų sudegino paveikslus, tarsi degintų porą senų šlepečių, – pastebėjo jis. – Arba ji yra nepripažinta rašytoja, arba tiksliai nusakė, ką padarė.“

Dabar muziejaus ekspertai rado būtent tai, ko ieškojo teismo tyrėjai – drobės ir medienos liekanų, metalinių kabių ir dažų. Tai rodo, kad pelenuose iš tikrųjų esama meno kūrinių liekanų.

Meno rinkos ekspertai sako, kad Roterdame pasidarbavę vagys tikriausiai susidūrė su problema, kuri anksčiau buvo iškilusi daugeliui meno kūrinių vagišių: lengvai atpažįstamus garsių menininkų paveikslus parduoti už kainą, kuri būtų bent artima mokamai aukcionuose, yra nepaprastai sunku.

„Nusikaltėliai, kuriems sekasi jų įprasta veikla, dažnai suklumpa vogdami meno kūrinius, – aiškino draudimo bendrovės “Hiscox„ agentas Robertas Koržinekas. – Jie pagrobia meno kūrinių ... iš tuomet susiduria su problema, kad negali jų iškišti.“

Roterdamo „Kunsthal“ atstovė Mariette Maaskant sakė, kad Olgos Dogaru pareiškimai „pabrėžia šios vagystės beprasmiškumą“.

„Siaubinga, jeigu ši žinia yra teisinga – tuomet akivaizdu, jog dingo paskutinė viltis, kad tie meno kūriniai bus grąžinti, – sakė ji. – Tai būtų netekti, kuri paliestų kiekvieną meno mėgėją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius