Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nyderlanduose prasidėjo konferencija dėl teisingumo atkūrimo ir žalos atlyginimo Ukrainai

Nyderlanduose antradienį į konferenciją dėl teisingumo atkūrimo ir žalos atlyginimo Ukrainai, kuri jau daugiau kaip dvejus metus kovoja su plataus masto Rusijos invazija, susirinko dešimčių šalių ministrai ir pareigūnai. 
Piroschka Van De Wouw / REUTERS
Piroschka Van De Wouw / REUTERS

Tarp pranešėjų – ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas). 

Praėjusiais metais TBT išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo įgaliotinės vaiko teisių klausimais Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį dėl kaltinimų neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus.

Be to, kovo mėnesį TBT pranešė, kad išdavė arešto orderius dviem aukšto rango Rusijos kariškiams dėl įtariamų nusikaltimų, įvykdytų per plataus masto karą Ukrainoje.

„Ukrainos žmonės nori, kad būtų įvykdytas teisingumas“, – nurodė į konferenciją atvykęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Atidarydama konferenciją Nyderlandų užsienio reikalų ministrė Hanke Bruins Slot (Hankė Breins Slot) pritarė D. Kulebai ir pridūrė, kad per karą žuvo ir buvo sužeisti dešimtys tūkstančių žmonių, o milijonai buvo priversti palikti savo namus.

„Dėl to susidarė ilgas ir gerai dokumentuotas tarptautinių nusikaltimų sąrašas. Jų yra daugiau nei 100 tūkst. ir vis daugėja“, – nurodė ji. 

„Šis skaičius ne tik pabrėžia šios agresijos sunkumą, bet ir būtinybę remti Ukrainą. Nes jei to nepadarysime, šalies teisingumo sistema ilgainiui žlugs nuo šių žiaurumų svorio“, – pridūrė H. Breins Slot. 

Be to, konferencijos metu oficialiai atidarytas Rusijos invazijos metu padarytos žalos registras. Nuo šiol per karą Ukrainoje nukentėję asmenys galės prašyti kompensacijos už patirtą žalą ar sužalojimus.

Registrą praėjusių metų gegužės mėnesį įsteigė Europos Taryba. Antradienį pradedančiame veikti registre daugiausia dėmesio bus skiriama pareiškimams dėl žalos būstui arba jo sunaikinimo.

Europos Tarybos teigimu, tikimasi sulaukti nuo 300 tūkst. iki 600 tūkst. paraiškų. 

Hagoje įsikūrusiu Rusijos agresijos prieš Ukrainą padarytos žalos registru siekiama, kad artimiausiu metu būtų galima pateikti daugiau pareiškimų, įskaitant ieškinius dėl žalos šalies ypatingos svarbos infrastruktūrai. 

Pats registras nemokės jokių išmokų, bet tai yra žingsnis link dar nesukurto tarptautinio kompensavimo mechanizmo. 

Hagoje dedamos visos pastangos, kad būtų užtikrinta atsakomybė už Ukrainoje įvykdytus nusikaltimus ir nutrauktas jų nebaudžiamumas. Šiame mieste yra įsikūręs TBT ir Tarptautinis agresijos prieš Ukrainą baudžiamojo persekiojimo centras (ICPA), o Nyderlandų vyriausybė siūlosi priimti specialųjį agresijos nusikaltimų tribunolą.

Nors TBT tiria nusikaltimus Ukrainoje, jis neturi jurisdikcijos patraukti baudžiamojon atsakomybėn už agresijos nusikaltimą šiame konflikte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius