Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

O.bin Ladeną sumedžioję JAV karo laivyno „ruoniai“ pratinsis veikti kitaip: pokyčiai svarbūs ir Lietuvai

JAV karo laivyno specialiųjų pajėgų („Navy SEALs“) komandosai lygiai prieš dešimtmetį Pakistane nukovė garsiausią visų laikų teroristą Osamą bin Ladeną. Bet tokių medžioklių šie kariai, regis, nuo šiol rengs mažiau – jų vadas AP atskleidė, kad planuojama skirti pagrindinį tokioms pasaulinėms grėsmėms kaip Kinija ir Rusija. Garsus amerikietis žurnalistas Michaelas Weissas 15min teigė, kad toks pokytis signalizuoja reikšmingą nusisukimą nuo „karo prieš terorą“ kampanijos ir gali būti naudingas Baltijos šalims.
JAV karo laivyno kariai
JAV karo laivyno kariai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Apie pokyčius paskelbė JAV karo laivyno specialiųjų pajėgų vadas, kontradmirolas H.Wymanas Howardas III.

Jo teigimu, siekiama, kad „ruoniai“ tiesiog gebėtų daugiau nei medžioti teroristus, nors tai daro puikiai. Esą komandosams atėjo laikas kovoti su sunkiau apčiuopiamomis grėsmės ir priešininkais – Kinija ir Rusija.

Kol JAV du dešimtmečius dalyvavo „karo prieš teroro“ kampanijoje, o specialiųjų pajėgų kariai daugiausia veikė Viduriniuose Rytuose ir Afganistane, Maskva su Pekinu nesnaudė ir daug investavo į ginkluotųjų pajėgų galimybes.

Naujienų portalo „The Daily Beast“ vyresnysis redaktorius, JAV nacionalinio saugumo analitikas M.Weissas 15min teigė, kad tai turėtų būti naudinga Rytų Europos regionui, kur aktyviai veikia Rusijos žvalgyba.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Michaelas Weissas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Michaelas Weissas

„Puiku, kad bus investuojama į kibernetinius pajėgumus ir elektroninę karybą. Kita vertus, blogus vyrukus vis tiek reikės gaudyti – JAV gal ir nori palikti Vidurinius Rytus ramybėje, bet Viduriniai Rytai nenori palikti ramybėje mūsų“, – kalbėjo žurnalistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius