Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OAS vadovas neatmeta „karinės intervencijos“ Venesueloje galimybės

Amerikos šalių organizacijos (OAS) vadovas penktadienį pareiškė, kad negali būti atmetama galimybė surengti „karinę intervenciją“ ekonomikos ir humanitarinės krizės krečiamoje Venesueloje, siekiant „nuversti“ prezidento Nicolaso Maduro vyriausybę.
Pustuštės prekių lentynos Venesueloje
Tuščios prekių lentynos Venesueloje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kalbant apie karinę intervenciją, kurios tikslas – nuversti Nicolaso Maduro režimą, manau, jokios galimybės neturėtume atmesti“, – OAS generalinis sekretorius Luisas Almagro sakė žurnalistams Kolumbijos mieste Kukutoje netoli sienos su Venesuela.

Dienraštis „The New York Times“ praeitą šeštadienį rašė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos pareigūnai slapta susitiko su Venesuelos kariuomenės karininkais aptarti planų nuversti N.Maduro, bet galiausiai nutarė sąmokslininkams nepadėti.

L.Almagro, Venesuelos lyderio vadinamas „intervencionistu“, sakė, kad Karakasas vykdo „nusikaltimus žmoniškumui“ prieš savo piliečius.

„Dėl žmonių kančių, jų lemiamo priverstinio masinio išvykimo į pirmąjį planą iškyla diplomatiniai veiksmai, bet neturėtume atmesti jokių veiksmų“, – pabrėžė OAS vadovas.

Jis penktadienį baigė trijų dienų vizitą Kolumbijoje. Per šią kelionę daugiausiai dėmesio skirta daugybei migrantų, paliekančių naftos turtingą, bet skurdžiai gyvenančią Venesuelą.

Ši šalis dabar apimta gilios ekonomikos krizės, nuo 2015 metų paskatinusios išvykti apie 1,6 ml. venesueliečių, rodo Jungtinių Tautų duomenys. Daugiau kaip milijoną šių migrantų priėmė Kolumbija.

Venesuelos viceprezidentė Delcy Rodriguez sakė, kad jos vyriausybė pateikė skundą JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui, kad „kai kurie pareigūnai“ vaizduoja „įprastą migracijos srautą kaip humanitarinę krizę, siekdami pateisinti intervenciją“.

L.Almagro ragino tarptautinę bendriją „neleisti Venesueloje atsirasti diktatūrai“, nes tai didina regiono nestabilumą humanitarinėje ir saugumo srityse, taip pat skaudžiai veikia venesueliečius.

Venesuelos žmonės „sumokėjo daugiau nei didelę kainą, kad susigrąžintų laisvę, demokratiją, bet kol kas to neatgavo. Tarptautinė bendrija neabejotinai turi į tai atsakyti“, pabrėžė L.Almagro.

2017 metų rugpjūtį žiniasklaida skelbė, kad D.Trumpas prašė savo pagrindinių patarėjų išnagrinėti JAV karinio įsikišimo Venesueloje galimybes. Apytikriai tuo pat metu jis viešai sakė neatmetąs „karinės galimybės“, siekiant užbaigti tą šalį apėmusį chaosą.

Žlugus naftos eksportu pagrįstai Venesuelos ekonomikai, o N.Maduro vis labiau remiantis autoritariniu valdymu, šalyje juntamas didelis maisto produktų, vaistų ir kitų būtiniausių prekių stygius.

Dėl daugelio šalies problemų N.Maduro piktai kaltino Jungtines Valstijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius