Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama padėkojo arabų šalims dėl dalyvavimo reiduose prieš džihadistus Sirijoje

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį padėkojo arabų šalių lyderiams už dalyvavimą Amerikos vadovaujamoje koalicijoje, siekiančioje sutriuškinti islamo ekstremistus, taip pat užsitikrino sąjungininkų pažadų, kad jie nusiteikę ilgai dalyvauti šioje kovoje.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas netrukus po to, kai davė įsakymą pradėti aviacijos ir raketų smūgius prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS arba ISIL) Sirijoje, B.Obama sakė, jog nauja koalicija „atstovauja partneriams ir draugams, su kuriais dirbome daug, daug metų, siekdami užtikrinti saugumą ir klestėjimą šiame regione“.

Stovėdamas kartu su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry ir nacionalinio saugumo patarėja Susan Rice, B.Obama sakė Bahreino, Jordanijos, Kataro, Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Irako lyderiams, kad yra labai dėkingas už jų pagalbą.

Prezidentas gyrė „visų jų dalyvavimą ir ryžtą atstumti smurtinį ekstremizmą, kuris smarkiai sutrikdė Iraką ir Siriją, taip pat draugus visame regione“.

B.Obama „labai aiškiai išdėstė padėtį, kurioje esame. Kalbėjo apie faktą, kad tai yra grėsmė, kuri visus suvienija – ir visi prie stalo linksėjo galvomis“, sakė vienas aukštas Valstybės departamento pareigūnas.

„Visi prie to stalo pritarė, kad pasaulyje būna laikų, kai reikia stoti į kovą ... tačiau ypač tam regionui reikia susivienyti ir stoti į kovą, nes tai grėsmė, kuri smarkiai veikia mūsų partnerius tame regione“, – pridūrė jis.

Pareigūnas pabrėžė, jog „mes norėtume įveikti ISIL kiek įmanoma greičiau, tačiau tai nebus įmanoma“.

Kampanija prieš kovotojus, užėmusius dideles teritorijas Irake ir Sirijoje, bus ilgalaikė ir įvairialypė, apimanti karinius, finansinius ir humanitarinius dėmenis, taip pat pastangas užkirsti kelią į tą regioną atvykstančių užsieniečių kovotojų srautui.

B.Obama perspėjo, kad smūgiai iš oro yra „ne šių pastangų pabaiga ... o veikiau pradžia“.

„Kol ISIL nebus susilpninta ... iki lygio, kai jis nebegalės veiksmingai kontroliuoti Jordanijos dydžio kvazivalstybės, kol ji nebus susilpninta iki lygio, kad nebegalėtų kontroliuoti ištisų miestų ... tol politinių rezultatų ir konfliktų deeskalavimo galimybės bus nykstamai mažos“, – pridūrė Valstybės departamento pareigūnas.

Visos šalys taip pat turi siekti delegitimizuoti „Islamo valstybę“ ir kitus kovotojus, kad jie nebegalėtų pritraukti lėšų ir kovotojų.

„Dėl beveik precedento neturinčių šios koalicijos pastangų, manau, kad dabar turime galimybę pasiųsti labai aiškią žinią, jog pasaulis yra vieningas“, – sakė JAV prezidentas.

B.Obama perspėjo, kad smūgiai iš oro yra „ne šių pastangų pabaiga ... o veikiau pradžia“.

Pasak jo, taip pat svarbu pašalinti pagrindines priežastis, leidusias ekstremistinėms ideologijoms įsitvirtinti, įskaitant nesėkmingas pastangas išnaikinti skurdą.

„Turime užtikrinti, kad suteiksime švietimą, būtiną jauniems žmonėms, kad pasiektume sėkmę šiuolaikinėje ekonomikoje; turime skatinti religinį pakantumą“, – aiškino B.Obama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius