Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama pasirašė istorinį sveikatos apsaugos reformos įstatymą

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama užbaigė metus trukusią politinę dramą ir antradienį pasirašė istorinį įstatymą dėl šalies sveikatos apsaugos sistemos reformos, nors dar prieš du mėnesius toks įstatymas atrodė neįmanomas.
B.Obama po sutarties pasirašymo
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama švytėdamas šventė naujojo sveikatos apsaugos reformos įstatymo priėmimą. Pasirašydamas istorinį mos įstatymą, jis pasveikino visus su „naujo sezono Amerikoje“ pradžia.

„Sutapimas, kad Kongresas pritarė šiam istoriniam įstatymui kaip tik šią savaitę, kai mes žymime pavasario ir naujo sezono Amerikoje pradžią“, – sakė B.Obama susirinkusiesiems stebėti įstatymo pasirašymo ceremonijos Baltuosiuose rūmuose.

„Įstatymas, kurį pasirašau, duos postūmį reformoms, kurių laukė ir dėl kurių kovojo amerikiečių kartos“, – sakė jis griaudint audringiems plojimams.

„Mes tik ką užtvirtinome... esminį principą, kad visi turi turėti tam tikrą pagrindinę garantiją, kai kalbama apie jų sveikatos apsaugą“, – sakė B.Obama per ceremoniją sausakimšame Rytiniame kabinete Baltuosiuose rūmuose.

„Šis ypatingas pasiekimas buvo įgyvendintas jūsų visų ir jį palaikiusiųjų visoje šalyje dėka“, – pridūrė prezidentas.

Savo kalboje B.Obama užsiminė apie ilgą kovą, kurios prireikė, kad naujasis sveikatos apsaugos reformos įstatymo projektas atsidurtų ant jo stalo.

Stebėti pasirašymo ceremonijos B.Obama į Rytinį kabinetą pakvietė Kongreso ir Senato narius, rėmusius įstatymo projektą, bei grupę sunkiai galą su galu suduriančių šalies gyventojų, kuriems turėtų pasitarnauti ši reforma. Ją įgyvendinus pirmą kartą sveikatos draudimas bus užtikrintas beveik visiems amerikiečiams.

Tarp susirinkusiųjų buvo ir velionio senatoriaus Edwardo Kennedy našlė Victoria Kennedy. Kiek anksčiau viceprezidentas Joe Bidenas pagyrė JAV prezidentą už tai, kad šiam pavyko užbaigti darbą, kurio dešimtmečiais vengė kiti Amerikos vadovai, ir užtikrinti sveikatos apsaugą beveik visiems amerikiečiams.

„Jūs kuriate istoriją. Istorija yra kuriama, kai lyderiai kopia aukštyn, išlieka ištikimi savo vertybėms ir pakreipia savo šalį kita kryptimi“, – sakė J.Bidenas prezidentui.

„Pone Prezidente, Jūs atlikote tai, ką kartos ne paprastų, o tiesiog didžių vyrų ir moterų siekė padaryti“, – tęsė jis.

„Jūs, pone Prezidente, pirmą kartą Amerikos istorijoje realybe pavertėte kiekvieno amerikiečio teisę į tinkamą sveikatos apsaugą“, – sakė J.Bidenas.

Dabar prezidentui tereikia įtikinti nepatiklius amerikiečius šio įstatymo teikiamais privalumais. Ketvirtadienį B.Obama vyks į Ajovą, kurioje 2007–ųjų gegužę savo kampanijos metu paskelbė apie sveikatos reformą.

Baltieji rūmai padarė viską, kad jokie įvykiai neužtemdytų B.Obamos pasirašyto dokumento svarbos. Buvo atšauktas antradienį numatytas naujos vaistų kontrolės politikos pristatymas, kurį turėjo daryti viceprezidentas Joe Bidenas; Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas atšaukė kasdieninę spaudos konferenciją, o žiniasklaida neteko galimybės nušviesti tą dieną vykusių prezidento susitikimų, įskaitant ir susitikimą su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

Tačia, B.Obamai pasirašius sveikatos apsaugos įstatymą, visai netrukus antradienį trylika JAV valstijų užprotestavo sveikatos apsaugos reformą, kaip pažeidžiančią konstituciją.

„Šiuo ieškiniu federalinė valdžia perspėjama, kad Florida neleis, kad mūsų piliečių konstitucinės teisės ir mūsų valstijos suverenumas būtų ignoruojamas ar nepaisomas“, – sakė Floridos generalinis prokuroras Billas McCollumas.

Respublikonas B.McCollumas, siekiantis gubernatoriaus posto, buvo vienas iš tų, kurie aktyviai protestuoja prieš naujojo įstatymo nuostatą, pagal kurią dauguma žmonių bus verčiami išsipirkti sveikatos draudimą, arba jiems bus skiriama bauda.

Jam pritaria ir kiti respublikonų generaliniai prokurorai: Pietų Karolinos, Nebraskos, Teksaso, Jutos, Pensilvanijos, Vašingtono, Šiaurės Dakotos, Pietų Dakotos, Kolorado bei Alabamos.

Tokią pat nuomonę pareiškė ir du demokratų generaliniai prokurorai – Mičigano ir Luizianos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius