Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama pasirašė Karinio biudžeto įstatymo projektą

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pasirašė 680 mlrd. dolerių Karinio biudžeto įstatymo projektą ir sakė, jog jo kampanija, jog Pentagone neliktų švaistymo, įrodė, kad politiniai pokyčiai Vašingtone įmanomi.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kongresas prie šio įstatymo projekto taip pat pridėjo reikšmingą žingsnį dėl pilietinių teisių – nusikaltimų iš neapykantos įstatymo projektą, pagal kurį už įstatymo ribų skelbiami pažeidimai dėl žmogaus rasės, lyties, tapatybės ar seksualinės orientacijos.

„Visuomet atmesdavau nuomonę, kad turime švaistyti milijardus mokesčių mokėtojų dolerių, kad apgintume šios šalies saugumą“, – sakė B.Obama prieš tai, kai Baltuosiuose rūmuose pasirašė gynybos sankcionavimo aktą.

„Iš tikrųjų manau, kad šių dolerių švaistymas daro mus ne tokius saugius, todėl priėmėme Gynybos įstatymo projektą, kuriuo eliminuojama dalis mūsų gynybos proceso švaistymo ir neefektyvumo“, – pažymėjo prezidentas.

Prezidentas perspėjo, kad įstatymo projektas nėra tobulas, tačiau žadėjo toliau kovoti su gynybos biudžeto švaistymu, kai daug projektų įstatymų leidėjai išrūpina gimtosioms valstijoms.

Įstatymo projektu patenkinti daugelis prašymų dėl finansavimo, pateiktų Pentagono biudžeto paraiškoje 2010-iesiems finansiniams metams, kurie prasidėjo spalio 1 dieną. Jis atspindi kompromisą, kurį pasiekė abeji Kongreso rūmai.

Tačiau įstatymų leidėjai nepaisė ankstesnio B.Obamos grasinimo vetuoti ir patvirtino 560 mln. dolerių tam, kad būtų tęsiamas darbas dėl alternatyvaus naikintuvų F–35 variklio.

Įstatymo projektu 3,4 proc. padidinamas kariškių atlyginimas ir skiriama 6,7 mlrd. dolerių minų nepramušamiems šarvuočiams (MRAP), o tai yra 1,2 mlrd. dolerių daugiau, nei siūlė administracija.

Dar 7,5 mlrd. dolerių skiriama afganų policijai ir armijai parengti bei aprūpinti.

Taip pat nutraukiamas projektas dėl naujų jūrų pėstininkų sraigtasparnių prezidentui. JAV karinis jūrų laivynas 2005 metais patikėjo „Lockheed Martin“ sukurti 28 naujus prezidentinius sraigtasparnius. Iš pradžių šis projektas turėjo kainuoti apie 6 mlrd. dolerių, bet pabrango iki 11,2 mlrd. dolerių.

Minėtas įstatymo projektas dėl nusikaltimų iš neapykantos yra pavadintas Matthew Shepardo, studento, kuris prieš 11 metų buvo nužudytas Vajominge, vardu.

Šiam projektui nepritariantys konservatoriai teigė, kad juo bus diskriminuojami kunigai, kurie dėl religinių priežasčių smerkia homoseksualumą, ir perspėjo, jog B.Obamos pozicija radikali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius